Priorităţile Gabrielei Firea. Vouchere de vacanţă de 4,6 milioane lei pentru bugetari. Din fondul de rezervă

Primarul Capitalei promitea, nu demult, o adevărată revoluţie în trafic. Însă, atunci când a venit vorba de investiţii, a tăiat de la capitolul semaforizare intersecţii. În schimb, primăriţa a găsit de unde să aloce 4,6 milioane de euro pentru vouchere de vacanţă destinate bugetarilor, în special celor angajaţi la PMB.
Gabriela Firea-Primar General Bucuresti
Gabriela Firea-Primar General Bucuresti (Florin Chirila/Epoch Times)

Pentru a 4-a oară în 2017 Gabriela Firea bagă mâna adânc în fondul de rezervă al bugetului Primăriei pentru a acoperi cheltuielile de personal, acuză USR Bucureşti, atrăgând atenţia că Primăria va aloca 4.600.000 euro pentru vouchere de vacanţă, cea mai mare parte din această sumă fiind alocată pentru angajaţii PMB.

"Deşi susţine că dezvoltarea Bucureştiului este o prioritate, Gabriela Firea a reuşit contraperformanţa de a cheltui pentru dezvoltare, în primele 6 luni din 2017, doar 17,45% din totalul bugetului alocat, adică aproximativ 25 de milioane de euro din totalul de 396 de milioane de euro. În schimb, pentru cheltuieli de funcţionare s-au cheltuit deja 74,49% din bugetul alocat.

De unde bani? Din fondul de rezervă care trebuie folosit doar în situaţii de urgenţă, precum calamităţi naturale, potrivit legii finanţelor publice locale 273/2006. Singura calamitate abătută asupra Bucureştiului în 2017 este Gabriela Firea prin incompetenţa cu care conduce administraţia locală", transmite USR.

Potrivit reprezentanţilor Uniunii Salvaţi România, cheltuielile totale după rectificarea bugetului local de miercuri, 19.07.2017, vor creşte cu 2%. Deşi 2% nu pare un procent foarte mare, la nivel micro, impactul bugetar este consistent. Mare parte din aceste majorări sunt datorate cheltuielilor de personal, inclusiv vouchere de vacanţă, sau secţiunii de funcţionare.

"Prin urmare, vorbim de presiune asupra bugetului ce va creşte, majorarea nu e datorată cheltuielilor de dezvoltare, ca să poţi spune cumva că sigur, creşte cu 2% cheltuiala dar e o investiţie de viitor, ce poate fi recuperată; de altfel, vom vedea în cele ce urmează, la execuţie, execuţia cheltuielilor de dezvoltare e sub 20%, corelat cu cele de mai sus, presiunea va fi destul de mare.

În urma rectificării, din totalul de 92.801,00 mii lei adăugat la cheltuielile existente ale PMB, nu mai puţin de 43,87% reprezintă cheltuielile de personal pentru autorităţile executive (40.906,00 mii lei). Subvenţia pentru RATB ocupă locul 2, cu aproape 25% şi 23.000,00 mii lei în plus, ajungând de la 550.000,00 mii lei, cât era în bugetul aprobat, la 573.000,00 mii lei la rectificare.

"Sigur, principala cauză a acestor majorări, mai ales pentru cheltuielile de personal, se datorează legii salarizării unitare, doar că, sumele alocate, cel puţin pentru vouchere de vacanţă, aşa cum vom vedea, au fost alocate aleatoriu şi fără niciun fel de justificare, sau prin tăierea de sume din obiectivele de investiţii. Spre exemplu, deşi promitea revoluţie în trafic, aşa cum arată rectificarea la Administraţia Străzilor, vom mai avea de aşteptat. Pentru obiectivul de investiţie de semaforizare a 38 de noi intersecţii, din totalul de 37.794,00 mii lei sunt tăiaţi nu mai puţin de 8.245,00 mii lei; pentru proiectarea de instalaţii semaforizate, de la un total de 7.914,00 mii lei, este tăiată aproape toată suma, - 6.914,00 mii lei", mai arată USR, într-o amplă analiză ce poate fi citită aici

"O nouă rectificare a bugetului PMB: vouchere de vacanţă în valoare de 4.600.000 de euro din fondul de rezervă. Conform legii, acesta trebuie folosit doar în situaţii de urgenţă.

Păi, se termină vara, dacă nici acum nu e urgent să pleci în vacanţă..." a comentat informaţia, pe contul său de Facebook, fondatorul USR, Nicuşor Dan.