Prinţul saudit susţine că Regatul va produce arme nucleare dacă Iranul face acest lucru

Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite.
Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite. (Getty Images)

Într-un interviu televizat, ce a fost denunţat imediat de regimul din Teheran, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite a declarat joi că Regatul va dezvolta arme nucleare dacă Iranul o va face.

Iranul a semnat un acord nuclear cu marile puteri în 2015 care ar trebui să îl oprească să dezvolte pe moment arme nucleare. În ciuda faptului că nu a fost convingător, Teheranul insistă că nu are nicio ambiţie de a dezvolta astfel de arme de distrugere în masă.

Totuşi, preşedintele american Donald Trump a ameninţat că se va retrage din acordul nuclear dacă nu vor fi făcute unele remedieri. În acelaşi timp, Iranul a afirmat că în cazul unei astfel de măsuri din partea SUA nu se va mai simţi obligat să respecte termenii acordului.

“Arabia Saudită nu doreşte să achiziţioneze nicio bombă nucleară, dar cu siguranţă, în cazul în care Iranul va dezvolta o bombă nucleară, şi noi o vom face cât mai curând posibil”, a precizat prinţul moştenitor saudit Muhammad bin Salman într-un segment difuzat joi dintr-un interviu televizat cu CBS. Interviul va fi difuzat în totalitate în 18 martie.

Bahram Qasemi, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, a răspuns cu duritate, susţinând că prinţul saudit este o “persoană naivă şi plină de iluzii” care “niciodată nu discută, ci foloseşte minciuni şi induce amărăciune” şi care “nu are nicio idee despre politică”, potrivit televiziunii iraniene de stat.

Regatul sunit saudit, care intenţionează să dezvolte un program de energie nucleară ce i-ar permite să obţină capabilităţi pentru producerea de arme, s-a ciocnit tot mai mult în ultimii câţiva ani cu Iranul condus de şiiţi.

Cei doi rivali regionali susţin două tabere opuse în războaiele civile din Siria şi Yemen şi au susţinut, de asemenea, tabere opus în ciocnirile politice din Irak şi Liban.

Prinţul Salman este ministru al Apărării şi, la vârsta de 32 de ani, este moştenitorul tronului saudit. El se va întâlni în această săptămână cu preşedintele american Donald Trump, care priveşte Regatul drept un aliat apropiat al SUA.

Salman a declarat într-un interviu în 2017 că Regatul se va asigura că orice conflict între cele două ţări “va fi purtat în Iran”.

Remarcile sale i-au forţat pe iranieni să ameninţe că vor ataca cea mai mare parte a Arabiei Saudite, cu excepţia oraşelor Mecca şi Medina.

În procesul de dezvoltare a programului nuclear civil, Arabia Saudită a refuzat să excludă achiziţionarea unor tehnologii, precum îmbogăţirea uraniului, ce pot fi folosite la dezvoltarea de arme nucleare.

SUA, Coreea de Sud, Rusia, Franţa şi China au consorţii care concurează în vederea construirii primelor două reactoare nucleare în Arabia Saudită.

Pentru a construi reactoarele saudite, Trump aparent a luat în considerare modificarea politicii din trecut a administraţiei SUA, care permite corporaţiilor nucleare americane să încheie acorduri cu ţări care exclud achiziţionarea de tehnologii cu aplicaţii militare. Regatul nu a exclus.

Reactoarele nucleare folosesc uraniu care este îmbogăţit la o puritate de aproximativ 5%, însă aceeaşi tehnologie poate fi folosită pentru a îmbogăţi uraniul la un nivel mult mai ridicat, specific pentru utilizarea în arme nucleare.

În prezent, Iranul are capabilităţi de îmbogăţire a uraniului, însă acestea au fost aparent restricţionate de acordul nuclear din 2015, care cere Teheranului să îşi restricţioneze activităţile nucleare în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe