Prinţul Charles promovează România şi în documentarul Wild Carpathia 3

Prinţul Charles.
Prinţul Charles. (Dan Kitwood - WPA Pool / Getty Images)

Prinţul Charles al Marii Britanii continuă să promoveze România ca destinaţie turistică şi în partea a treia a documentarului “Wild Carpathia”, avanpremiera documentarului având loc miercuri seara în prezenţa mai multor personalităţi din lumea sportului, membri ai Guvernului României, ambasadori, primari, reprezentanţi ai asociaţiilor şi federaţiilor din turism, membri ai mediului de afaceri, dar şi reprezentanţi ai companiilor internaţionale.

Filmul este realizat de către echipa Travel Channel şi Almond Films. Wild Carpathia aduce în atenţia întregii lumi tradiţiile şi obiceiurile româneşti, contribuind la promovarea României pe plan internaţional şi la dezvoltarea sectorului turistic autohton. Documentarul prezintă bogăţiile şi frumuseţile României la adevărata lor valoare, descriind cu fidelitate câteva dintre experienţele unui turist care se aventurează pe meleagurile noastre.

Documentarul prezintă acum mânăstirile din Bucovina şi locurile care merită văzute de turiştii străini în Maramureş. Britanicii de la Travel Channel ne aduc aminte că avem o ţară frumoasă, cu peisaje unice în Europa. În această parte a treia a documentarului se pune mult accent pe oameni.

Prezentatorul documentarului s-a pus în pielea unui turist şi a luat la pas Bucovina şi Maramureşul. A vizitat mai multe mănăstiri, Cimitirul de la Săpânţa, dar a participat şi la festivaluri şi nunţi care păstrează tradiţii vechi de sute de ani. De asemenea, a învăţat şi a ascultat muzică românească de la doi dintre cei mai cunoscuţi interpreţi români, Grigore Leşe şi Loredana Groza.

Apare şi Prinţul Charles în această ultimă parte a documentarului şi pledează cu emoţie pentru păstrarea moştenirii culturale în România. În mesajul transmis la lansarea documentarului Wild Carpathia 3, moştenitorul Coroanei Marii Britanii apreciază că Munţii Carpaţii româneşti sunt o comoară de nepreţuit pe un continent care de mult şi-a pierdut astfel de comori sălbatice.

”România este unul dintre puţinele locuri în care mai există întinderi uriaşe de păduri virgine. Aceste păduri sunt o adevărate sărbătoare a biodiversităţii. Ele găzduiesc o treime din populaţia Europei în ceea ce priveşte urşii bruni, lupii şi râşii. Aceasta face din Carpaţii româneşti o comoară nepreţuită pe un continent care demult şi-a pierdut astfel de comori sălbatice. Ceea ce dumneavoastră aveţi aici în România a devenit de o raritate extremă. Pădurile înfloritoare pot fi înlocuite, însă, cu peisajele mohorâte pe care le vedem în ultimul timp în multe locuri din Europa. Cei mai mulţi dintre europeni, dar şi mulţi dintre români nu sunt conştienţi de bogăţia unică pe care o au lângă ei şi nu ştiu că aceasta e pusă în pericol. Trebuie să sensibilizăm oamenii, atât pe cei tineri, cât şi pe cei bătrâni şi asta face şi documentarul”, a spus în mesajul său Prinţul Charles.

La rândul său, ambasadorului britanic la Bucureşti, Martin Harris, a spus că este nevoie să protejăm pădurile din Carpaţi, mai ales că România pierde trei hectare de pădure virgină pe oră, iar jumătate din această suprafaţă se află în zonele care se presupun a fi protejate.

”Acest proiect, Wild Carpathia, are scopul să promoveze şi să protejeze cel mai frumos peisaj, cred eu, de pe continentul european. Aşa cum ştiţi, eu apreciez foarte mult cultura, biodiversitatea şi patrimoniul României. Apreciez şi faptul că din ce în ce mai mulţi turişti britanici au descoperit această ţară minunată”, a spus ambasadorului Marii Britanii în România, Martin Harris.

Din cele 322.000 de hectare de păduri virgine din regiunea Eurocarpatică, 210.000 de hectare sunt în România.

”România este prima ţară care a reglementat prezervarea şi protejarea pădurilor virgine şi cvasivirgine. Am reuşit, de asemenea, să finalizăm strategia pentru Munţii Carpaţi”, a spus, la rândul său, Rovana Plumb, ministrul Mediului, prezentă la eveniment.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a subliniat că este optimistă în ceea ce priveşte impactul acestui proiect pentru promovarea sectorului turistic al României.

”Esenţa poporului nostru este surprinsă cu dibăcie prin intermediul festivalurilor de folclor, dar şi cu ajutorul legendelor străvechi prezentate. Am înţeles că am obligaţia morală să protejez autenticul românesc ca parte integrantă a valorilor europene. Ţin să mulţumesc Alteţei sale regale pentru eforturile depuse pentru promovarea României, inclusiv în cadrul acestui documentar”, a punctat Grapini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură