Prins cu plagiatul, Ponta aruncă vina pe tehnocraţi. "Mi-au luat şi ei doctoratul ca Băsescu în 2012"

Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor a constatat că Victor Ponta şi-a plagiat într-adevăr teza de doctorat. Replica fostului premier nu s-a lăsat mult aşteptată. De data aceasta ţinta nu a mai fost Traian Băsescu, ci tehnocraţii lui Dacian Cioloş.
Victor Ponta
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)

"Ok, tehnocraţii au rezolvat principala problemă a ţării - mi-au luat şi ei doctoratul ca Băsescu în 2012", a fost reacţia fostului premier Victor Ponta, pe contul său de Facebook, după ce joi Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor (CNADTCU) a ajuns la concluzia că şi-a plagiat teza cu care a devenit doctor în drept.

"Înţeleg că acum (după această mare victorie) totul va fi bine - de azi încep să crească încasările la buget, să ieşim din deficit. De azi începem să primim banii europeni pe care nu i-am luat până acum. De azi plătim subvenţiile în agricultură, mărim salariile şi pensiile. De azi nu mai mor bebeluşii în spitale şi nici nu se mai dau subiecte grele la examenul de capacitate. Şi de azi nu mai suntem "marfă" pe care o vând tehnocraţii ca să primească o promovare când se întorc la Bruxelles!

Sunt onorat de efortul pe care ditamai Guvernul de tehnocraţi l-a făcut doar pentru persoana mea - o ordonanţă de urgenţă doar pentru mine, o Comisie doar pentru mine (când am primit verdictul de neplagiat în 2012 de la acelaşi CNACTDU a mai fost o teză de doctorat examinată în acelaşi timp - fac pariu că nu aveţi "Curaj" să o revedeţi şi pe aceea). O hotărâre definitivă dată în favoarea mea de ICCJ în 2014 ignorată! Vă mulţumesc din inimă dragi politruci!", a scris Victor Ponta.

Trebuie însă menţionat că hotărârea dată de Înalta Curte la care face referire fostul premier vizează respingerea unei plângeri înaintate de Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru.

Cei trei au contestat decizia de neîncepere a urmării penale dată de Parchetul General condus de Tiberiu Niţu în cazul Ponta, care fusese reclamat pentru plagiat. Cu alte cuvinte, judecătorii nu s-au pronunţat pe marginea validităţii tezei sale de doctorat.

"Şi de azi mă ocup să îmi fac o nouă teză de doctorat cu tema "Fabulosa Guvernare Tehnocrată şi măreţele sale realizări pentru poporul român" - that will be fun!", a adăugat Victor Ponta.

CNADTCU a ajuns joi la concluzia că Victor Ponta şi-a plagiat teza de doctorat, fostul premier având la dispoziţie 10 zile să conteste decizia. După ce se va tranşa, în mod definitiv, problema, CNADTCU va putea solicita ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, să-i retragă lui Victor Ponta titlul de doctor, acest lucru fiind obligatoriu.

Reamintim că în 2012, revista ştiinţifică Nature relata că Victor Ponta, la vremea respectivă premier al României, şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Universitatea Bucureşti, unde Ponta a obţinut titlul de doctor, a confirmat plagiatul, la fel şi CNATDCU.

Pentru a împiedica acest verdict, ministrul interimar de atunci al Educaţiei, Liviu Pop, a dizolvat Consiliul în timpul şedinţei în care se pronunţa. Un alt verdict, dar de neplagiat, puternic contestat, a fost dat de către o comisie, înfiinţată la cererea Ministerului Educaţiei, din care a făcut parte şi Gabriel Boroi.

Ulterior, miniştrii Educaţiei din guvernul Ponta au refuzat să îi suspende lui Ponta titlul de doctor, iar după căderea acestui Executiv s-a constatat lipsa unui cadru legal clar şi coerent. Ponta a încercat să renunţe el însuşi, în urma scandalurilor din presă, la titlul de doctor, însă legea nu i-a permis. Opinia publică a fost la vremea respectivă indignată că premierul vrea să renunţe pur şi simplu la titlu fără să suporte consecinţe penale, pentru fals intelectual şi pecuniare, căci în baza acestui titlu Ponta a obţinut nişte remuneraţii care, altminteri, nu i s-ar fi cuvenit.

În prezent, un verdict oficial de plagiat l-ar deposeda pe Victor Ponta nu doar de titlu, dar i-ar putea aduce şi acuzaţia de fals intelectual precum şi obligaţia de a returna sume de bani importante pe care acesta le-a câştigat ca avocat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne