Principalul avocat al lui Trump în ancheta privind Rusia demisionează

John Dowd
John Dowd (Jin Lee / Bloomberg / Getty Images)

John Dowd, principalul avocat al preşedintelui american Donald Trump în investigaţia desfăşurată de procurorul special Robert Mueller asupra presupusului rol al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, a demisionat joi, în aceeaşi săptămână în care preşedintele american a completat echipa sa cu un alt avocat din Washington.

Dowd, fost soldat în Marina SUA, s-a alăturat echipei juridice a preşedintelui american în iunie 2017 şi a preluat conducerea în timpul verii trecute după retragerea lui Marc Kasowitz, un avocat personal al lui Trump de mult timp. “Lupt din greu”, a afirmat Dowd într-un interviu la acea dată.

De atunci, preşedintele a devenit tot mai frustrat pentru faptul că ancheta procurorului special Robert Mueller nu a fost închisă, a precizat o persoană apropiată de Trump, care a cerut să rămână anonimă.

“Îl iubesc pe [domnul] preşedinte şi îi doresc toate cele bune”, a declarat Dowd, în vârstă de 77 de ani, într-un email trimis joi agenţiei de ştiri Reuters. Într-un interviu telefonic acordat ulterior, el a refuzat să explice motivul demisiei.

Joseph diGenova, care a fost numit luni în echipa juridică a lui Trump, a fost un susţinător vocal în mass media de dreapta împotriva a ceea ce el a numit a fi un “complot neruşinat” al unor înalt oficiali ai Departamentului Justiţiei şi FBI de a o ajuta pe Hillary Clinton să nu fie adusă în faţa instanţei pentru stocarea de materiale secrete pe serverul ei privat de email în perioada în care era secretar de stat.

Potrivit lui diGenova, când Hillary Clinton a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa lui Trump, acei oficiali, inclusiv fostul director FBI James Comey, au încercat să îl ruineze pe Trump cu o investigaţie asupra presupusei colaborări între campania prezidenţială a acestuia şi elemente din Kremlin.

Demisia lui Dowd a fost anunţată joi de publicaţia The New York Times, care a citat o sursă afirmând că Trump a ignorat tot mai mult sfatul avocatului său.

Dowd şi Jay Sekulow, un alt avocat care îl reprezintă pe Trump, au negociat un posibil interviu între Trump şi Mueller, au afirmat persoane familiare cu problema.

Demisia lui Dowd a avut loc în aceeaşi zi în care Trump l-a înlocuit pe consilierul pe probleme legate de securitatea naţională H.R. McMaster cu fostul ambasador la ONU John Bolton, în vârstă de 69 de ani, care a susţinut ideea folosirii forţei militare împotriva Iranului şi Coreei de Nord.

Trump a scris pe Twitter, joi seară, că McMaster, în vârstă de 55 de ani, a făcut “o treabă excepţională şi va rămâne mereu prietenul meu”, însă a precizat că Bolton îl va înlocui în 9 aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe