Princeton: 48 din primele 50 de oraşe ale SUA lovite de revolte Black Lives Matter

Sectie de poliţie incendiată în Minneapolis, după proteste generate de uciderea unui bărbat de culoare de către un ofiţer de poliţie
Sectie de poliţie incendiată în Minneapolis, după proteste generate de uciderea unui bărbat de culoare de către un ofiţer de poliţie (Kerem Yucel/AFP via Getty Images)

Noi date publicate de Universitatea Princeton arată că revolte asociate cu mişcarea Black Lives Matter au avut loc în 48 din cele mai mari 50 de oraşe din Statele Unite.

Studiul arată următoarele:

În peste 93% din demonstraţiile legate de mişcarea BLM, manifestanţii nu s-au angajat în violenţe sau activităţi distructive. Proteste paşnice sunt raportate în peste 2.400 de locaţii distincte din întreaga ţară. Între timp, demonstraţiile violente au fost limitate la mai puţin de 220 - sub 10% din zonele care au cunoscut proteste paşnice.

Citiţi şi Anul Zero

Mass-media mainstream a confiscat datele săptămâna trecută pentru a argumenta că „versiunea Trump” a demonstraţiilor violente ar fi falsă. Studiul chiar a speculat că percepţiile publice despre revolte au fost distorsionate de „orientarea politică şi încadrarea mediatică părtinitoare” şi „acoperirea disproporţionată a demonstraţiilor violente”.

Cu toate acestea, percepţiile publice ar fi putut reflecta pur şi simplu distribuţia geografică largă a violenţei.

Setul de date publicat de Princeton arată că în aproape toate oraşele importante din Statele Unite au avut loc revolte de la sfârşitul lunii mai până la sfârşitul lunii august - chiar şi sub definiţia strictă pe care studiul a folosit-o pentru a clasifica revoltele (ca fiind separate de evenimentele descrise ca violenţe ale poliţiei împotriva protestatarilor).

Singurele excepţii din primele 50 de oraşe mari au fost Fresno, din statul California şi Mesa, din Arizona.

Din primele 100 de mari oraşe în ceea ce priveşte populaţia, în 74 au avut loc revolte.