Primul protest din noul an împotriva exploatării miniere pe baza de cianuri

Proteste împotriva exploatării cu cianură de la Roşia Montană
Proteste împotriva exploatării cu cianură de la Roşia Montană (Gela Lazăr/Epoch Times)

Primul protest din acest an împotriva exploatării miniere pe bază de cianuri, dar şi împotriva fracturării hidraulice, s-a desfăşurat la Oradea. Un grup de moţi din judeţul Alba au venit să-şi exprime solidaritatea faţă de localnicii din Bihor, un judeţ care s-ar putea să devină în curând un imens câmp de sonde.

Aproximativ 300 de oameni s-au adunat în centrul oraşului Oradea, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, dar şi de exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Un grup de moţi din judeţul Alba s-au alăturat localnicilor.

"Toţi politicienii sunt cumpăraţi, să ştiţi. Ruşine, ruşine, ruşine să le fie", au declarat protestatarii, potrivit Realitatea.

"Oare ce ţară suntem? Nu suntem o ţară care vrea să fie exterminată? Pentru ce aceşti politicieni vor să ne omoare? Vor să dispărem ca naţie? Oare ei sunt români sau nu sunt români?", au strigat aceştia.

"Nu-mi pot imagina Ardealul fără Munţii Apuseni. Şi pentru că am fost alături de neamul meu la veselie, la nunţi la petreceri. Sunt şi atunci alături de neamul meu, când e nevoie", a adăugat unul dintre manifestanţi.

Judeţul Bihor ar putea deveni în curând un imens câmp de sonde pentru extracţia de petrol şi de gaze, inclusiv din categoria celor de şist, scria recent publicaţia Bihoreanul.

Statul a concesionat, încă de acum trei ani, resursele subterane unor companii străine, iar din 2012 a început să avizeze, prin intermediul unor Hotărâri de Guvern, acordurile petroliere pentru circa 4.000 de kilometri pătraţi - adică mai mult de jumătate din suprafaţa judeţului. Pentru trei din cele patru perimetre, întinse pe 3.000 de kmp, două companii au primit deja undă verde să înceapă lucrările de exploatare.

Tot mai mulţi bihoreni şi-au manifestat temerile că judeţul lor se va transforma într-o uriaşă platformă pentru diversele activităţi de exploatare, în timp ce ei vor trebui să suporte riscurile aferente acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne