Primul impact asupra Lunii înregistrat în timpul unei eclipse [video]

Luna
Luna (captură video Youtube)

Recent a fost înregistrat pentru prima dată impactul prăbuşirii unei roci pe suprafaţa lunii în timpul unei eclipse totale a satelitului natural al Pământului. Impactul a avut loc la ora 4:41:38 UTC (Coordinated Universal Time) - ora 6:41 în România - şi s-a văzut ca o explozie de lumină.

Înregistrarea a fost făcută de oamenii de ştiinţă spanioli din Proiectul MIDAS (Moon Impacts Detection and Analysis System) - dedicat în special detectării şi analizării impacturilor asupra Lunii - în timpul eclipsei lunare totale care a avut loc pe 21 ianuarie 2019. Proiectul MIDAS este dezvoltat de Universitatea din Huelva şi de Institutul de Astrofizică din Andaluzia, Spania.

Fenomenul incredibil a fost înregistrat de unul dintre telescoapele proiectului MIDAS situat în Sevilla, iar astrofizicianul José María Madiedo a distribuit videoclipul pe contul său de Twitter.

Imaginea unui fulger strălucitor în emisfera de nord lunară, ascunsă de eclipsă, a înregistrat un mare interes în rândul iubitorilor astronomiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință