Primul impact asupra Lunii înregistrat în timpul unei eclipse [video]

Luna
Luna (captură video Youtube)

Recent a fost înregistrat pentru prima dată impactul prăbuşirii unei roci pe suprafaţa lunii în timpul unei eclipse totale a satelitului natural al Pământului. Impactul a avut loc la ora 4:41:38 UTC (Coordinated Universal Time) - ora 6:41 în România - şi s-a văzut ca o explozie de lumină.

Înregistrarea a fost făcută de oamenii de ştiinţă spanioli din Proiectul MIDAS (Moon Impacts Detection and Analysis System) - dedicat în special detectării şi analizării impacturilor asupra Lunii - în timpul eclipsei lunare totale care a avut loc pe 21 ianuarie 2019. Proiectul MIDAS este dezvoltat de Universitatea din Huelva şi de Institutul de Astrofizică din Andaluzia, Spania.

Fenomenul incredibil a fost înregistrat de unul dintre telescoapele proiectului MIDAS situat în Sevilla, iar astrofizicianul José María Madiedo a distribuit videoclipul pe contul său de Twitter.

Imaginea unui fulger strălucitor în emisfera de nord lunară, ascunsă de eclipsă, a înregistrat un mare interes în rândul iubitorilor astronomiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură