Primul forum al minorităţilor etnice din R. Moldova se va desfăşura la Chişinău

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman
Preşedintele Parlamentului, Igor Corman (en.wikipedia.org)

Primul forum al minorităţilor etnice din Republica Moldova se va desfăşura la Chişinău pe 18 septembrie. Preşedintele Parlamentului Igor Corman a avut o întrevedere pe această temă, vineri, cu reprezentanţii diasporei ucrainene, care este cea mai numeroasă comunitate din Republica Moldova

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii cu privire la problemele pe care le întîmpină minorităţile naţionale şi soluţiile menite să contribuie la păstrarea limbii şi perpetuarea tradiţiilor acestora. Reprezentanţii diasporei ucrainene au subliniat importanţa asigurării implementării cadrului legislativ cu privire la minorităţile naţionale, care, în opinia lor, este unul dintre cel mai bun comparativ cu alte ţări care s-au desprins din fostul lagăr sovietic.

Un alt subiect al discuţiilor a vizat modalităţile prin care reprezentanţii diasporei ucrainene pot contribui la realizarea parcursului european şi dezvoltarea ţării noastre.

Igor Corman a dat asigurări că autorităţile manifestă deschidere pentru comunicarea cu toate etniile conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova, menţionînd că dialogul şi cooperarea interculturală are o importantă deosebită pentru consolidarea societăţii şi asigurarea stabilităţii. „Avem interesul de a consolida societatea noastră. Sînt impresionat de atitudinea pozitivă a diasporei ucrainene de a soluţiona problemele într-o manieră constructivă. Integrarea europeană a Republicii Moldova este o garanţie şi pentru protejarea drepturilor minorităţilor naţionale”, a declarat Preşedintele Parlamentului.

Igor Corman îşi propune să aibă astfel de întîlniri şi cu reprezentanţii altor etnii din Moldova.

Comunitatea ucraineană din Republica Moldova numără aproximativ 300 de mii de persoane.