Primele Doamne a Poloniei şi a Moldovei au participat la deschiderea Festivalului „Primăvară Poloneză în Moldova”

Steagul Poloniei
Steagul Poloniei (en.wikipedia.org)

Primele Doamne a Poloniei şi a Republicii Moldova, Anna Komarowska şi Margareta Timofti, au participat sâmbătă la deschiderea celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului „Primăvară Poloneză în Moldova”, organizat de diaspora poloneză, cu sprijinul Ambasadei Republicii Polone la Chişinău, a relatat pentru Moldpres Serviciul de presă al Preşedinţiei.

La evenimentul desfăşurat la Teatrul „Ginta Latină” din capitală au luat parte formaţii artistice ale comunităţii poloneze din nordul Republicii Moldova, Găgăuzia şi regiunea transnistreană, precum şi din Chişinău.

Anna Komorowska a salutat participanţii la festival, menţionând că asemenea acţiuni culturale contribuie la dezvoltarea relaţiilor de prietenie între popoarele noastre.

La rândul său, Margareta Timofti a declarat că evenimentul îmbogăţeşte peisajul cultural al ţării noastre, oferind un bun prilej de a lua cunoştinţă de activitatea diasporei poloneze.

În după-amiaza acestei zile, Anna Komarowska şi Margareta Timofti au depus flori la Placa comemorativă “Lech Kaczynski” de pe faţada Bibliotecii poloneze “Adam Mickiewicz” din capitală, situată pe strada ce poartă numele regretatului preşedinte polonez, decedat în catastrofa aviatică de la Smolensk.

Vineri, 16 mai, Primele Doamne a Poloniei şi a Republicii Moldova au avut, la Reşedinţa prezidenţială, o întrevedere în cadrul căreia au discutat despre consolidarea parteneriatului moldo-polon, prin realizarea unor proiecte economice, culturale, educaţionale şi sociale.

Anna Komarowska şi Margareta Timofti au vizitat Liceul Teoretic „Nikolai Gogol” din capitală, unde 150 de elevi frecventează clasele cu predare în limba poloneză. Liceenii au prezentat pentru oaspeţi un program artistic variat, din repertoriu făcând parte cântece în limbile română, poloneză şi rusă.

„Sunt bucuroasă să aflu că la Chişinău elevii studiază limba poloneză. Guvernul Poloniei oferă anual burse pentru tinerii care doresc să facă studii în universităţile din ţară. Vă îndemn să profitaţi de această oportunitate”, s-a adresat liceenilor dna Anna Komorowska.

Primele Doamne a Poloniei şi a Republicii Moldova au participat la inaugurarea Secţiei de reumatologie a Institutului Mamei şi Copilului din capitală, renovată şi reutilată cu sprijinul financiar al Guvernului polonez. Directorul instituţiei, Ştefan Gaţcan, a informat-o pe dna Anna Komorowska despre alte cinci proiecte, în valoare de 150.000 de euro, finanţate de partea polonă, precum şi despre programul schimburilor de experienţă între medicii moldoveni şi cei polonezi. „În curînd 20 de specialişti moldoveni vor pleca la stagiu la Institutul Mamei şi Copilului din oraşul polonez Lodz”, a spus Ştefan Gaţcan.

Margareta Timofti a adus mulţumiri autorităţilor de la Varşovia pentru asistenţa financiară şi logistică acordată Republicii Moldova în procesul de modernizare a ţării. „Solidaritatea manifestată de partenerii noştri occidentali oferă bunăstare cetăţenilor ţării”, a spus Prima Doamnă a R. Moldova.

În seara zilei de vineri Anna Komarowska şi Margareta Timofti au participat la proiecţia filmului regizorului polonez Andrzej Wajda, „Walesa, Omul Speranţei”, în cadrul Festivalului Filmului European, la Cinematograful Gaudeamus din Chişinău.

Pelicula prezintă povestea electricianului din Gdansk, Lech Walesa, viitor laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi Preşedinte al Poloniei, care, în fruntea Sindicatului Solidarnosc, a luptat pentru înlăturarea regimului totalitar comunist şi instaurarea democraţiei în Polonia.

Actualul Preşedinte al Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, implicat în activitatea Sindicatului Solidarnosc, a fost arestat după decretarea legii marţiale în 1981 de către autorităţile comuniste. Anna Komorowska a fost una dintre primele persoane care a ajuns la centrul de detenţie din Jaworje pentru a-şi susţine soţul.

Agenda a cuprins şi vizitarea Catedralei „Naşterea Domnului”, Diecezei Romano-Catolice şi Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău.

Prima Doamnă a Poloniei, Anna Komorowska, efectuează o vizită de trei zile în Republica Moldova, în perioada 15-17 mai, la invitaţia Primei Doamne a Republicii Moldova, Margareta Timofti.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, însoţit de Prima Doamnă, Margareta Timofti, a întreprins o vizită oficială în Polonia în perioada 14-15 aprilie a.c.

Preşedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, a vizitat Republica Moldova în decembrie 2013.