Primarul braşovean George Scripcaru scapă de arestul preventiv

.
. (Photos.com)

Primarul braşovean George Scripcaru, acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită într-un nou dosar de corupţie, va fi cercetat sub control judiciar, au decis marţi seară magistraţii Curţii de Apel Braşov.

Aceeaşi măsură a fost luată şi în cazul lui Ciprian David Mihai (fost director general al Hidroelectrica şi fost consilier al lui Adrian Năstase) şi Mariana-Simina Costan, ambii administratori ai unei societăţi comerciale la data faptelor, acuzaţi de complicitate la abuz în foma continuată.

Cei trei fuseseră reţinuţi în cursul zilei de luni şi prezentaţi în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În acelaşi dosar este cercetat sub control judiciar şi Silviu Pop Călin, administrator al unei societăţi comerciale, care este suspectat de complicitate la abuz în fomă continuată şi dare de mită.

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurorii DNA au ieşit noi detalii despre "aventurile" primarului braşovean George Scripcaru.

Procurorii îşi prezintă cazul

"În perioada 2010-2012, Scripcaru George, în calitate de primar al Municipiului Braşov, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Costan Simina, David Mihai Ciprian şi o altă persoană, a acţionat pentru obţinerea de foloase necuvenite (sume de bani şi bunuri) prin preluarea activelor, licenţelor şi activităţii CET SA de către o societate comercială administrată de aceştia din urmă, înfiinţată în acest scop şi care nu dispunea de experienţă în domeniu.

Concret, în urma demersurilor întreprinse, inculpatul Scripcaru George şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu şi a determinat alţi funcţionari publici din cadrul Consiliului Local Braşov, precum şi din cadrul societăţilor deţinute de acesta, SC CET SA şi SC Tetkron SRL, să îşi îndeplinească de asemenea defectuos atribuţiile de serviciu, consecinţa fiind adoptarea unor hotărâri şi semnarea unor contracte prin care bunurile acestor două societăţi au trecut în patrimoniul firmei administrate de ceilalţi doi suspecţi, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit.

În plus, în perioada 2011-2012, a fost achiziţionată, în mod nelegal, energie termică produsă de firma administrată de cei trei oameni de afaceri, peste necesarul populaţiei.

Consecinţa a fost prejudicierea primăriei municipiului Braşov cu suma de 24.415.199 lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

În contextul derulării programului "Termoficare 2006 - 2015, căldură şi confort" aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/2011, cu ocazia derulării achiziţiei publice "interconexiune reţea de transport apă fierbinte, zona Nord", în valoare de 6.136.171,18 lei, şi ca urmare a unei înţelegeri prealabile frauduloase cu Scripcaru George, primarul municipiului Braşov, lucrarea a fost atribuită către o firmă controlată de inculpatul Pop Călin Silviu.

De precizat este faptul că acel contract a fost atribuit în urma unei proceduri formale, în condiţiile în care societatea comercială administrată de inculpatul Pop Călin Silviu nu era autorizată să facă astfel de lucrări, firma respectivă fiind de altfel singurul participant la licitaţia desfăşurată în acest sens.

Mai mult, angajaţii SC Tetkron SRL au predat amplasamentul lucrării încă din luna septembrie 2011, deşi contractul s-a încheiat abia în luna octombrie 2011.

În schimbul atribuirii acestei lucrări, inculpatul Scripcaru George i-a pretins omului de afaceri ca o parte din banii primiţi în mod necuvenit de la Primăria Braşov (aproximativ 100.000 euro), să fie utilizaţi de acesta din urmă pentru cumpărarea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) şi pentru achiziţionarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, în cadrul campaniei pentru alegerile locale din anul 2012.

Cu ocazia auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curţii de Conturi, verificând relaţia comercială desfăşurată de Primăria Municipiului Braşov cu firma lui Pop Călin Silviu, au constatat că beneficiarul, Primăria Braşov, a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu pentru municipiul Braşov şi un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne