"Primăria Sectorului 4 şi Protecţia Mediului Bucureşti, groparii cetăţenilor!". Liber la betonat spaţii verzi!

În loc să protejeze spaţiile verzi, Agenţia pentru Protecţia Mediului a dat undă verde construirii unei parcări de 2,3 ha într-un parc şi pentru construirea unor cartiere de locuinţe şi birouri pe 60 de hectare aferente serelor din Berceni, acuză Fundaţia Eco-Civica.
Parcul Tineretului
Parcul Tineretului (Eugen Horoiu)

Fundaţia Eco-Civica, organizaţie vârf de lance în lupta pentru protejarea spaţiilor verzi din Bucureşti - spaţii a căror suprafaţă este într-o dramatică scădere - acuză Primăria sectorului 4 şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti că s-au transformat în "gropari ai cetăţenilor." Mai exact, celor două entităţi li se reproşează faptul că şi-au dat girul pentru transformarea a 2,3 ha de spaţiu verde din Parcul Tineretului într-o parcare, aceasta în condiţiile în care Bucureştiul este cea mai poluată Capitală europeană. Construcţia parcării ar însemna şi tăierea a 250 arbori, susţine ONG-ul.

Astfel, deşi Eco-Civica şi Salvaţi Bucureştiul - ONG fondat de Nicuşor Dan - au obţinut în primă instanţă anularea Hotărârii Consiliului Local Sector 4 care promova şi asigura finanţarea parcării respective, Primăria Sector 4 a promovat o nouă HCL cu acelaşi obiect ca cea anulată iar Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti a luat decizia emiterii Acordului de mediu pentru proiect, anunţă Eco-Civica.

"În aceste condiţii APM Bucureşti calcă în picioare legea şi sănătatea cetăţenilor, devenind complice la toate distrugerile din Sectorul 4 şi Bucureşti."

Cele două ONG-uri vor ataca în instanţă Acordul de mediu şi Autorizaţia de Construire aferentă parcării.

"Stimaţi cetăţeni, dacă doriţi puteţi notifica cele două instituţii să stopeze edificarea parcării, ar fi un ajutor şi un mod de implicare civică real, ceea ce ne dă curaj în acţiunile noastre", mai transmite Eco-Civica.

Fundaţia mai transmite că în aceeaşi şedinţă de avizare, APM Bucureşti a avizat şi pierderea a peste 60 de ha din serele Berceni, cu toate că acestea sunt spaţii verzi, iar într-o şedinţă anterioară respinsese edificarea serelor tocmai pe motiv că sunt spaţii verzi. Acestea, care vor afecta sănătatea cetăţenilor, sunt făcute în complicitate cu Primăria Sectorului 4, transmite Eco-Civica.

"Faptele au şi natură penală. Vă promitem că vom face tot posibilul să oprim aceste distrugeri şi nu vom mai ceda niciun metru pătrat de spaţiu verde!", mai transmite fundaţia.