Primăria cere Guvernului ajutor, pentru ca bucureştenii să aibă căldură în case

Caloriferele bucureştenilor sunt mai mult reci decât călduţe din cauza datoriilor pe care RADET le are către ELCEN. Problema datoriilor e rezolvată momentan, a explicat primarul, însă Guvernul trebuie să dea şi el bani pentru deblocarea situaţiei.
Primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, 13 octombrie 2015
Primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, 13 octombrie 2015 (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Problema căldurii în Bucureşti este, momentan, rezolvată, însă Guvernul trebuie să dea de urgenţă către ELCEN un ajutor de încălzire de 300 de milioane de lei, a declarat marţi primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin.

"An de an, Primăria Capitalei s-a angajat să plătească diferenţa de subvenţie dintre preţul gigacaloriei, stabilit acum la 365 lei şi preţul pe care îl plăteşte cetăţeanul. Prin consiliul general subvenţia a fost livrată, în parte, în conturile RADET-ului. În parte pentru că până acum nu s-a întâmplat niciodată în ultimii 7 ani să se vireze integral. Lucrul acesta a dus la acumularea unor datorii ale RADET către Elcen şi ale Elcen către furnizorii săi, în principiu cei de gaz. Ne aflăm în situaţia în care principalul furnizor de gaz al Elcen a fost nevoit să micşoreze presiunea şi, astfel, temperatura să fie una scăzută", a declarat primarul interimar, adăugând că lucurile au fost, momentan, rezolvate.

Potrivit lui Marin, ELCEN a ridicat poprirea de 100% de pe conturile RADET, pentru ca regia să poată finaliza reparaţiile necesare la reţea, astfel încât să poată furniza căldură la parametri normali în această iarnă. Deşi problema este deocamdată rezolvată, Guvernul trebuie să dea de urgenţă către ELCEN un ajutor de încălzire de 300 de milioane de lei, a precizat primarul, bani fără de care nu se poate rezolva situaţia datoriilor pe care RADET le are la ELCEN, companie care, la rândul său, este datoare la furnizorii de gaze.

"Situaţia, de mâine, nu este tocmai roz. Aşteptăm din partea Guvernului acel ajutor de încălzire care a fost aprobat an de an. Mâine urmează un acord de principiu privind sumele care vor fi livrate în contul ELCEN ( 300 de milioane de lei). RADET mai are de executat zece lucrări de reparaţii majore. La masa negocierii, cu directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu, s-a luat decizia ca poprirea să fie redusă 50%, astfel încât să putem executa reparaţiile. Fără ajutorul Guvernului, nu vom putea rezolva situaţia cu datoriile pe care ELCEN le are către furnizori iar pe de altă parte, pe care RADET le are către ELCEN", a declarat primarul interimar al Capitalei.

Primarul a mai declarat că în această iarnă tariful la gigacalorie nu va creşte iar Consiliul General va aloca la rectificarea bugetară din această lună circa 50 de milioane de lei pentru ca majorarea tarifului de distribuţie cerută de RADET şi aprobată de autoritatea de reglementare în domeniu să poată fi acoperită.

De asemenea, primarul a mai precizat că în acest an nu va finanţa petrecere de Revelion în Piaţa Constituţiei, banii urmând să fie alocaţi subvenţionării RADET.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne