Primăria Capitalei va demara licitaţiile pentru realizarea proiectului pistelor pentru biciclişti

Biciclişti
Biciclişti (Epoch Times)

Primăria Capitalei va demara în luna iulie procedura de licitaţie pentru desemnarea firmei ce va realiza proiectul tehnic pentru pistele de biciclete din Bucureşti, urmând ca după finalizarea contractului tehnic să fie contractate şi lucrările de execuţie, a informat duminică primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Proiectul anunţat de Oprescu vizează construcţia a aproximativ 100 de kilometri de piste pentru biciclişti, cu finanţare de la Guvern. Primăriei Capitalei i-au fost alocaţi 10 milioane de euro pentru acest proiect, asta după ce în perioada 2008-2010 municipalitatea a mai plătit 11 milioane de euro pentru alţi 122 de km de piste, închise ulterior de Poliţia Rutieră fiindcă erau neconforme.

Conform Hotnews, la începutul lunii mai 2014, Oprescu anunţa că trasarea celor 100 de km de piste pentru biciclete va începe în luna iulie a acestui an, lucrările urmând să fie finalizate cel târziu la sfârşitul anului viitor şi promitea că vor fi refăcute şi o parte dintre pistele realizate de primărie în perioada 2008-2010 şi închise de Poliţia Rutieră.

Lista străzilor pe care ar putea fi amenajate noile piste pentru biciclete, potrivit proiectului prezentat de municipalitate, este:

- inelul principal de circulaţie: Bdul Iancu de Hunedoara, Şos. Ştefan cel Mare, Şos. Mihai Bravu, Calea Văcăreştilor, str. Niţu Vasile, str. Izvorul Rece, Drumul Găzarului, Str. Progresului, Bdul Geniului, Şos. Grozăveşti, Pasajul Basarab şi Bdul Nicolae Titulescu până la închiderea inelului.

- pe axa Est-Vest: din Militari, pe Bdul Iuliu Maniu până pe Şoseaua Pantelimon.

- pe axa Nord-Sud: Şoseaua Berceni - Şos. Olteniţei - Şos. Viilor - Bdul Tudor Vladimirescu - Şos. Panduri - Şos. Grozăveşti până la Bdul Bucureştii Noi.

Realizarea celor 100 de kilometri de piste cu bani primiţi cadou de la Guvern a fost subiect de discuţii furtunoase în şedinţele Consiliului General al Municipiului Bucureşti

- în centul Capitalei: pe Bdul Iuliu Maniu - Bdul Regina Elisabeta - Bdul Carol I, Calea Călăraşi; Bdul Tineretului - Bdul Dimitrie Cantemir - Bdul I.C. Brătianu - Bdul Nicolae Bălcescu - Bdul Magheru - Bdul Lascăr Catargiu.

Realizarea celor 100 de kilometri de piste cu bani primiţi cadou de la Guvern a fost subiect de discuţii furtunoase în şedinţele Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Proiectul pentru realizarea pistelor a fost aprobat în extremis, în cadrul unei şedinţe "de îndată" organizată după ora 22.00, după ce iniţial fusese respinsă, la primul vot, PNL-ul reclamând că nu a primit documentaţia necesară pentru a lua o decizie în cunoştinţă de cauză.

Mai mult, consilierul PSD Ioan Stan, şef al Comisiei de Transporturi şi Infrastructură Urbană, a explicat că realizarea unor piste pentru biciclişti în centrul Capitalei este o utopie, dimensiunea trotuarelor şi a carosabilului nepermiţând aşa ceva.

"Singura variantă este să identificăm terenuri pe marginea lacurilor Plumbuita, Băneasa şi să mergem pe o distanţă de 20 de kilometri până pe marginea lacului Dobroieşti. Dacă vrem să facem piste pentru biciclişti le putem face în cunoştinţă de cauză. Restul, ne minţim singuri, stimaţi colegi, nu putem face piste de biciclişti (în centru), că nu avem unde!", a declarat Ioan Stan.