Primăria Capitalei, pusă la zid. Acuzată că vrea să distrugă pădurea Băneasa în folosul unor grupuri de interese

Gabriela Firea
Gabriela Firea (Epoch Times România)

Primăria Capitalei intenţionează să transforme peste 50 de hectare din Pădurea Băneasa într-un parc. Practic, potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu Local, instituţia condusă de Gabriela Firea cere Guvernului (încă Dăncilă) emiterea unei hotărâri prin care o suprafaţă de 572.104 de metri pătraţi din Pădurea Băneasa să fie scoasă din administrarea Romsilva şi transferată municipiului Bucureşti.

Acest proiect este însă unul nociv iar pădurea va fi distrusă în folosul unor grupuri de interese care au terenuri în zonă, avertizează Fundaţia Ecocivica, ONG vârf de lance în lupta pentru salvarea spaţiilor verzi din Bucureşti. Practic, prin proiectul parcului, primăria va deservi indirect proprietarii de terenuri oferindu-le dezvoltatorilor imobiliari un drum public făcut pe banii bucureştenilor.

"Primarul General vrea să pună mâna pe zeci de hectare din Pădurea Băneasa pentru a face un parc. Vă amintiţi că şi fostul primar Oprescu a-ncercat lucrul ăsta dar i-au sărit în cap presa şi ong-urile. Proiectul avea un procent de ocupare a terenului, POT, de aprox 60%, adică ar dispărea 60% din pădure în favoarea restaurantelor, hotelurilor, cafenelelor, drumurilor.

Acum proiectul este iarăşi readus pe tapet. Primarul General propune Consiliului General adoptarea unei Hotărâri prin care să solicite Guvernului o HG care să permită transformarea pădurii în pădure-parc.

În realitate se urmăresc mult mai multe interese. Există mai multe grupări care au pus gând rău pădurii dar au fost stopate de ong-uri. Trupul de pădure, ce se doreşte a fi parc, va necesita dotarea cu toate utilităţile: apă, canal, drumuri etc. În prezent trupul de pădure aflat pe raza administrativă a Mun. Bucureşti este despărţit de trupul de pe raza administrativă a Voluntariului de drumul forestier FE 008, cel care trece pe la Grădina Zoologică. Conform sentinţelor instanţelor acel drum a rămas forestier, închis circulaţiei publice.

Drumul deserveşte ansamblul Greenfield şi se circulă ilegal pe el. Aşadar pădurea-parc, cu certitudine, va transforma drumul forestier în drum public, drumul aflându-se pe raza administrativă a MB. Iată cum un alt grup de interese va fi 'servit' de proiectul Primarului General. Nu în ultimul rând, acel drum este necesar ca aurul pentru cei care au retrocedate parcele în suprafaţă de 800 ha din cele 1250 ale Pădurii Băneasa.

Unii dezvoltatori imobiliari, ca Tanţi Dumitrescu, au parcele chiar la drumul forestier. O parte din pădure este lotizată în parcele de 1100 mp. Ce le lipseşte pentru construirea de vile şi blocuri? DRUMUL! Şi utilităţile apă, canal, energie electrică, gaze. (...). Acest proiect, afirmăm cu toată convingerea, va distruge Pădurea Băneasa. Sunt multe interese la mijloc dar punerea în practică a proiectului ar însemna un dezastru pentru calitatea mediului în Bucureşti şi împrejurimi", transmite fundaţia Eco-Civica, într-un comunicat remis Epoch Times.

De partea sa, Primăria admite că pădurea este "plămânul oraşului" însă susţine că reamenajarea este necesară în interesul şi folosul cetăţenilor.

”Pădurea Parc-Băneasa este cel mai mare spaţiu verde de pe rază administrativ-teritorială a municipiului Bucureşti, asigurând zonei un microclimat cu o temperatură medie mai scăzută cu câteva grade faţă de alte zone din Bucureşti şi reprezintă pentru cetăţenii municipiului Bucureşti o zonă importantă de recreere şi de promenade pietonale. Din aceste motive, apreciem că acest bun imobil este de uz şi de interes public local şi se impune reamenajarea acestuia în scopul mai sus menţionat”, se arată în documentele însoţitoare ale proiectului de hotărâre.

Potrivit Hotnews.ro, prima tentativă de transformare a acestei bucăţi de pădure în parc, amplasată între străzile Padina, Vadul Moldovei şi Aleea Privighetorilor a avut loc în 2013.

”Prin adoptarea Hotărârii nr. 17/2013, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, a aprobat includerea în domeniul public a imobilului – teren Parc Pădurea Băneasa, situat în Aleea Privighetorilor nr. 39-83, sector 1, în suprafaţă de 572.104 mp, înscris în cartea funciară nr. 239094, cu proprietar Municipiul Bucureşti. Înscrierea dreptului de proprietate a Municipiului Bucureşti s-a efectuat în baza prevederilor Legii nr. 716 bis/1930, pentru înfrumuseţarea Capitalei emisă de Regele Mihai I al României, conform cărora Ministerul de Agricultură şi Domenii a fost autorizat să cedeze Municipiului Bucureşti proprietatea Pădurii Băneasa în scopul de a fi amenajată ca parc pentru Municipiul Bucureşti. Ulterior, Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva a depus plângere împotriva încheierii de carte funciară la Judecătoria Sectorului 1, pe rolul acestei instanţe fiind deschis dosarul cu nr. 44571/299/2015*. În acest dosar, municipiul Bucureşti a avut calitatea de pârât. Prin Sentinţa civilă nr. 465/2017, instanţa a dispus anularea încheierii de carte funciară nr. 240883/2009 emisă de OCPI şi rectificarea cărţii funciare nr.239094 în sensul radierii înscrierii în cartea funciară a dreptului de proprietate privind imobilul situat în Aleea Privighetorilor nr. 39-83, sector 1 menţionat cu titlu de teren având categoria de folosinţă pădure cu destinaţia de parc, în suprafaţă de 572.104 mp intabulat în favoarea Municipiului Bucureşti. Această sentinţă a rămas definitivă prin Hotărârea nr. 4292/18.12.2017 dată de către Tribunalul Bucureşti, Secţia a V-a Civilă”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.

Însă, potrivit sursei citate, în 2018, Ministerul Apelor şi Pădurilor a dat un ordin care permite transformarea pădurii în parc.

”Prin emiterea Ordinului 1084/2018, de către Ministerul Apelor şi Pădurilor au fost aprobate Normele metodologice referitoare la criteriile şi modalităţile privind transmiterea unor suprafeţe de fond forestier din grupa i funcţională-vegetaţia forestieră cu funcţii speciale de protecţie din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor”, se arată în proiectul de hotărâre.

Din cele 938 de hectare cât are Pădurea Băneasa, 609 hectare au fost retrocedate, mai arată Hotnews într-un articol ce poate fi citit integral aici.

Redăm poziţia Primăriei Capitalei pe acest subiect:

"Primaria Capitalei NU intentioneaza sa efectueze nici un fel de defrisari in padurea Baneasa ci doar sa realizeze amenajari corespunzatoare incadrarii sale initiale, din anul 1930.

De asemenea, prin preluarea acestor terenuri, Primaria Municipiului Bucuresti doreste sa redea bucurestenilor o zonă importantă de recreere, de promenada pietonala si de practicare a activităţilor sportive. Pentru toate acestea se vor obtine toate avizele de specialitate si se vor respecta conditiile impuse de avizatori, cu afectatarea minima a vegetatiei forestiere.

Concret, terenul Parc Pădurea Băneasa, situat în Aleea Privighetorilor nr. 39-83, sector 1, în suprafaţă de 572.104 mp, care in prezent este in proprietatea Guvernului Romaniei si administrata de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, a apartinut Municipiului Bucureşti, aceasta fiind cedata cu titlu gratuit in anul 1930, pentru înfrumuseţarea imprejurimilor Capitalei, de catre Regele Mihai I al României, în scopul de a fi amenajată ca padure parc pentru Municipiul Bucureşti.

Subliniem faptul ca, dupa preluarea de catre Primaria Capitalei, padurea Baneasa se va supune in continuare legilor ordinului silvic, care prevede, printre altele, incheierea unui contract de administrare cu un ocol silvic precum si respectarea regimului silvic." transmite PMB într-un comunicat de presă.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne