Primari italieni se revoltă împotriva „decretului lui Salvini” privind migraţia

Ministrul italian de interne Matteo Salvini
Ministrul italian de interne Matteo Salvini (Getty Images)

Câţiva primari italieni de stânga au declarat vineri că refuză să se supună noilor politici anti-imigraţie al ministrului de Interne, Mateo Salvini. Aşa numitul „decret Salvini” anulează protecţia umanitară acordată imigranţilor care nu primesc statutul de refugiaţi şi care nu pot fi deportaţi, potrivit Deutsche Welle.

Primarii „rebeli” au condamnat noua lege ca fiind neconstituţională, aceasta uşurând sarcina autorităţilor de a expulza noii sosiţi şi de a limita permisele de reşedinţă.

„Decretul Salvini” a abolit de asemenea permisele pentru protecţie umanitară acordate persoanelor care nu se califică pentru azil, dar pentru care este prea periculos să se întoarcă în ţara natală.

Italia a fost singurul stat membru UE care a oferit permise de doi ani, care au permis persoanelor vulnerabile să locuiască în centre de primire conduse de stat, să aibă acces la programe de pregătire şi educaţionale şi să găsească de muncă.

Primarul din Palermo, Leoluca Orlando, a precizat că noua lege „stimulează criminalitatea, în loc să lupte împotriva ei sau să o prevină”.

„Există mii, zeci de mii de persoane care locuiesc legal în Italia, care îşi plătesc taxele, care contribuie la pensii şi în câteva săptămâni sau luni ei vor fi... scoşi în afara legii”, a susţinut el.

Salvini l-a criticat pe Orlando, sugerând că acesta „ar trebui, în schimb, să se ocupe de numeroasele probleme din oraşul său”.

De asemenea, primarul din Florenţa, Dario Nardella, a declarat că oraşul său „nu se va închina” în faţa unei legi care „expulzează solicitanţi de azil şi, fără să îi repatrieze, îi aruncă pe stradă”.

Primarul din Napoli, Luigi di Magistris, s-a oferit să primească 32 de imigranţi care sunt blocaţi în largul mării după ce au fost salvaţi de vasul unui ONG care nu a putut intra într-un port european.

„Sper ca vasul să se apropie de portul din Napoli deoarece – contrar cu ceea ce spune guvernul – vom lansa un plan de salvare şi le vom permite să andocheze. Voi monitoriza personal operaţiunea de salvare”, a susţinut di Magistris pentru un post de televiziune local.

Primarii din Bari şi Milano au protestat de asemenea împotriva noii legi privind imigraţia.

Salvini a precizat că legea este un „mare pas înainte” în ceea ce el a descris ca fiind „lupta” împotriva sosirilor de imigranţi. Noua lege include şi acordarea de puteri mai mari poliţiei pentru „a face Italia mai sigură”.

Noul guvern populist al Italiei a urmărit o poziţie dură în privinţa imigranţilor, în condiţiile în care ţara a suportat o mare parte a poverii afluxului de imigranţi în Europa. Roma a blocat vasele umanitare să andocheze în porturile italiene, forţând vasul francez Aquarius să se îndrepte spre Spania şi vasul german Lifeline să andocheze în Malta după ce amândouă au petrecut, vara trecută, mai multe zile în largul mării. Ambele vase aveau la bord imigranţi salvaţi de pe mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe