Prima reacţie a şefei DNA în scandalul Microsoft. Procurorul Mihaiela Iorga, în lumina reflectoarelor

Procurorul-şef al DNA a reacţionat după ce şapte foşti miniştri, printre care şi Ecaterina Andronescu, au scăpat de acuzaţiile formulate împotriva lor de procurorii DNA în celebrul dosar privind licenţele Microsoft.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Şefa DNA Laura Codruta Kovesi a avut vineri o primă reacţie, pentru Ziare.com, în scandalul declanşat de Dosarul Microsoft, în care procurorii au renunţat la acuzaţii în cazul unor foşti ministri.

"Am cerut aviz de urmărire penală pentru cei 6 miniştri în dosarul Microsoft, pentru că procurorul de caz a considerat că termenul de prescripţie se calculează de la data efectuării ultimelor plăţi şi el nu era împlinit, iar practica judiciară era contradictorie, a intervenit un nou Cod Penal în 2014 şi discuţia despre legea penală mai favorabilă. Dacă nu ceream avizele de urmărire penală pentru cei şase miniştri, noi nu am fi putut face investigaţii, nu puteam administra probe. Avizul e o condiţie prealabilă pentru a face cercetări şi nu am fi făcut cele 4 rechizitorii în dosarul Microsoft, pentru care avem deja condamnări definitive pentru o parte dintre persoane", a declarat Kovesi.

Potrivit şefei DNA, solicitarea avizelor nu a întrerupt prescripţia, ci doar un act de urmărire penală o poate face, cum ar fi comunicarea către suspect a ordonanţei prin care a primit această calitate.

"Pentru anumite persoane dna procuror Iorga, deşi obţinuse avizul înainte de prescriere, a început urmărirea penală la câteva zile după împlinirea termenului, motiv pentru care a şi fost sesizată Inspecţia Judiciară. În aceste rechizitorii s-au pus măsuri asiguratorii până la concurenţa întregului prejudiciu", a precizat Kovesi.

În replică, Mihaiela Iorga, procurorul care a instrumentat dosarului Microsoft, susţine că nu are ce să îşi reproşeze în acest caz.

"Prescripţia trebuie să ştii să o calculezi şi trebuie să stabileşti corect momentul consumării infracţiunii, momentul epuizării infracţiunii. Ce să-mi reproşez eu? Eu, până la momentul la care am predat dosarul, mi-am făcut treaba. De acolo, nu ştiu ce s-a întâmplat şi nu am ce să comentez. Dar ar fi trist să clasezi cauza pentru dorinţa de a face rău cuiva", a declarat, la solicitarea Mediafax, Mihaiela Iorga.

Reamintim că foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu au scăpat de acuzaţiile din dosarul Microsoft pentru că s-au prescris faptele. Şi fostul ministru Daniel Funeriu a beneficiat de soluţia clasării, însă pe motiv că fapta sa nu era de natură să producă efecte juridice. Detalii aici.

Pentru a citi interviul complet acordat de şefa DNA intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne