Prima operaţie pe creier fără anestezie generală a fost efectuată cu succes în Moldova

(photos.com)

Prima operaţie pe creier fără anestezie generală a fost efectuată cu succes în Moldova. Pacientul a fost supus intervenţiei chirurgicale după ce i s-a făcut anestezie locală. Potrivit medicului Grigore Zapuhlih - unul dintre neurochirurgii care au efectuat această operaţie - aceasta este prima operaţie de înlăturare a unei tumori pe creier, care se efectuează fără ca pacientului să i se administreze anestezie generală. Intervenţiei a fost supus unui tânăr de 23 de ani din raionul Hânceşti. Necesitatea intervenţiei chirurgicale sub anestezie locală a pacientului a fost determinată de diagnosticul complex (proces expansiv intracerebral fronto-parietal - tumoare, precentral, parasagital pe stânga) şi necesitatea evaluării neurologice continue, pentru a evita complicaţiile verbale şi motorii condiţionate de operaţie.

Tumoarea a fost înlăturată cu succes, nefiind afectate zonele sănătoase ale creierului. "Când pacientul se află sub anestezie generală, noi nu putem controla funcţionalitatea aparatului vorbirii. De foarte multe ori, în asemenea situaţii, când se administrează anestezia generală, pacientul se trezeşte paralizat sau surdo-mut", a adăugat Zapuhlih. În timpul intervenţiei chirurgicale, pacientul era rugat cu regularitate să răspundă la întrebări pentru a verifica funcţiile creierului. "De trei ori pacientul a fost în dificultate să răspundă la întrebări şi schimonosea cuvintele, respectiv, noi am reacţionat imediat şi am îndepărtat instrumentele", a relatat neurochirurgul. Potrivit lui, în unele cazuri, pacientul nu ezita să facă glume. La sfârşitul operaţiei, băiatul a spus: "Sunteţi băieţi de treabă". "Noi am îndepărtat tumoarea în totalitate. Dacă făceam această intervenţie sub anestezie generală, rezultatul putea să fie altul", a remarcat doctorul.

Fiind întrebat de reporter, cum a reacţionat pacientul atunci când i s-a spus despre necesitatea efectuării intervenţiei sub anestezie locală, medicul a spus că acesta a fost îngrijorat şi a presupus că este vorba despre un experiment. "Noi i-am explicat că nu este vorba despre un experiment, ci despre necesitatea de a întreprinde măsurile necesare pentru a evita consecinţele negative ce pot apărea după operaţie", a spus medicul. Potrivit lui, peste o săptămână, după mai multe examinări, medicii vor cunoaşte natura tumorii. Tânărul se poate însănătoşi complet, dacă investigaţiile de laborator vor demonstra că celulele canceroase erau benigne. În caz contrar, el va fi supus tratamentului cu radioterapie.

Anual, în Moldova sunt efectuate circa 2 mii de operaţii pe creier, precizează InfoTag.