Prima Doamnă a Israelului judecată pentru fraudă

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi soţia sa, Sara, se află în Biroul Oval al Casei Albe, Washington,  D.C., 5 martie 2018.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi soţia sa, Sara, se află în Biroul Oval al Casei Albe, Washington, D.C., 5 martie 2018. (Getty Images)

Procesul soţiei premierului israelian Benjamin Netanyahu, Sara, pentru acuzaţii de fraudă şi abuz de încredere a început duminică.

Prima doamnă a Israelului este acuzată pentru cheltuirea a aproximativ 100.000 de dolari din fonduri de stat pentru ca bucătari renumiţi să gătească pentru familia prezidenţială la reşedinţa lor oficială, deşi exista deja un bucătar cu normă întreagă angajat pentru acest lucru, potrivit Express.co.uk.

Sara Netanyahu nu a luat cuvântul înainte ca reprezentanţii mass media să plece din sala de tribunal, la cererea judecătorului.

Anterior, soţia premierului israelian a fost acuzată de comportament abuziv şi cheltuieli exagerate.

În 2016, Sara Netanyahu a abuzat-o pe una dintre menajerele sale, iar o instanţă a decis să plătească o amendă de 42.000 de dolari.

Mai mulţi foşti angajaţi ai primei doamne au comentat despre mai multe cazuri de tratament neadecvat şi au acuzat-o că a găsit modalităţi pentru ca guvernul să îi acopere cheltuielile.

Premierul Netanyahu a declarat că acuzaţiile împotriva soţiei sale sunt nefondate şi înşelătoare.

Potrivit acuzării, Sara Netanyahu a urmărit în mod activ “să ocolească normele şi condiţiile” logisticii reşedinţei oficiale a prim ministrului “ca să obţină în mod fraudulos fonduri de stat de care să beneficieze ea şi familia ei, cheltuieli care nu ar fi trebuit să fie finanţate în această manieră”.

Avocaţii soţiei premierului au susţinut anterior că aceasta a uitat care sunt regulamentele reşedinţei oficiale.

Însă experţi legali se îndoiesc că explicaţia este legitimă.

Acesta este unul dintre multiplele scandaluri cu care se confruntă familia Netanyahu, iar opozanţii acestuia şi unele organizaţii media au afirmat că administraţia Netanyahu nu mai are contact cu cetăţenii israelieni de rând.

Poliţia din Tel Aviv l-a interogat vineri pe premierul israelian timp de câteva ore ca parte a unei investigaţii separate privind acuzaţii de corupţie formulate împotriva acestuia.

Acuzaţiile se referă la posibila acordare a unor beneficii celei mai mari companii de telecomunicaţii din Israel, Bezeq, în schimbul unei acoperiri mediatice pozitive a premierului, precum şi acceptarea de cadouri de la brokeri bogaţi în schimbul unui tratament favorabil.

Sara Netanyahu ar putea fi închisă pentru 5 ani dacă va fi găsită vinovată.

Totuşi, diverşi observatori consideră că ea va primi doar o mustrare judiciară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe