Prim procuror: Suntem sub o puternică presiune. Iar de suferit suferă cetăţenii

Sistemul judiciar se află sub o puternică presiune, venită în special din partea celor cu probleme penale şi care deţin poziţii privilegiate în societate, transmite şeful Parchetului de pe lângă judecătoria Constanţa.
Viorel Teliceanu
Viorel Teliceanu (InfoSud-Est)

Şef peste un Parchet care a soluţionat 15.000 de dosare în 2018 şi s-a situat pe primul loc în ţară cu o schemă de procurori ocupată în proporţie de doar 55%, procurorul constănţean Viorel Teliceanu avertizează, într-un interviu acordat publicaţiei InfoSud-Est, că sistemul judiciar este sub o puternică presiune, venită în special din partea celor cu probleme penale, care au o puternică influenţă politică, media şi financiară şi folosesc toate aceste mijloace în lupta împotriva sistemului judiciar.

Teliceanu, şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, atrage atenţia că la crearea acestei presiuni contribuie şi mass-media.

"Sistemul judiciar se află sub o puternică presiune, venită în special din partea celor cu probleme penale şi care deţin poziţii privilegiate în societate. Aceştia au o puternică influenţă politică, media şi financiară şi ca atare folosesc toate aceste mijloace în lupta împotriva sistemului judiciar. S-a creat astfel un val pe care s-au urcat toţi cei care au interesul de a scăpa de probleme penale.

Când într-o zi sunt 5-10 emisiuni la care participă oameni cu probleme penale (condamnaţi definitiv, în primă instanţă, trimişi în judecată), oameni apropiaţi acestora prin diferite interese politice, media, de afaceri, poate din prietenie, sau chiar dintr-o pură necunoaştere a fenomenului şi intoxică spaţiul public cu tot felul de minciuni, este greu ca sistemul judiciar, prin 2-3 comunicatori, să demonteze toate aceste acuzaţii nefondate", susţine procurorul.

Teliceanu mai arată că "manipularea a ajuns la un nivel pe care cu greu ni l-am fi putut imagina, mai cu seama că se împletesc bucăţi de adevăr cu multe minciuni şi li se dă o valoare de adevăr absolut" la acest lucru concurând şi faptul că "din acest peisaj sinistru mai fac parte şi câte unii foşti magistraţi, cu diferite frustrări, din interese pur personale, unii chiar cu dosare penale, unii au trecut prin procuratură ca gâsca prin apă, în 3 ani au ajuns direct de la un parchet local la parchetul general fără vreun examen – pentru că pe vremuri se putea – ", aceştia venind să le dea procurorilor care pun osul la treabă "lecţii de drept şi etică profesională."

"Ne spun nouă cum e cu abuzurile, cei care nu au prins nici un hoţ la viaţa lor", s-a revoltat procurorul.

Potrivit lui Teliceanu, dincolo de manipularea media, cel mai grav este că se încearcă amputarea mijloacelor legale pe care judecătorii şi procurorii le au la dispoziţie pentru realizarea actului de justiţie şi apărarea societăţii în general faţă de cei care săvârşesc infracţiuni.

"Mă uitam la modificările Codului de procedură penală unde Curtea Constituţională a spus că Parlamentul a încălcat Constituţia de 65 de ori. Asta ca să nu mai spunem că sunt şi dispoziţii declarate constituţionale dar care îngreunează activitatea organelor judiciare.

Iar de suferit nu suferă judecătorii sau procurorii, ci cetăţenii. Rămân violuri, tâlhării, furturi grave, eventual cu autori necunoscuţi pentru că nu mai putem să investigăm faptele săvârşite. Şi rămân oameni în suferinţă, iar consecinţele se pare că nu interesează pe nimeni", spune procurorul.

Interviul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne