Prim-procuror: E un risc enorm să trăieşti în România! Infractorii au prins curaj

Infractorii au prins curaj în România, căci ştiu că, în disperarea lor de a scăpa de dosare, gulerele albe fac modificări legislative de care profită, până la urmă, toţi cei care încalcă legea. Pe de altă parte, procurorii sunt intimidaţi, linşaţi mediatic, aşa că, să trăieşti în România a devenit un risc, explică prim-procurorul braşovean Claudiu Sandu.
Claudiu Sandu
Claudiu Sandu (Epoch Times România)

În România asistăm la o explozie barbară a infracţiunilor cu violenţă şi asta nu pentru că procurorii nu vor să îşi facă treaba. Dimpotrivă! Ci din cauza semnalului transmis de la nivelul autorităţilor centrale că orice ai face ori nu păţeşti nimic, ori faci puţină puşcărie şi apoi scapi. Pe de altă parte, procurorii sunt sub o presiune politică uriaşă şi mulţi se tem să mai semneze rechizitorii, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, Claudiu Sandu, într-un interviu pentru Ziare.com.

"Vedem cu toţii modul barbar în care au explodat infracţiunile cu violenţă, nu pentru că noi nu vrem să ne facem treaba, dimpotrivă, ci din cauza semnalului transmis de la nivelul autorităţilor centrale că orice ai face ori nu păţeşti nimic, ori faci puţină puşcărie şi apoi scapi", susţine procurorul.

Claudiu Sandu a mai explicat că infractorii au prins curaj pe logica: "Gulerele albe" au pârghii să scape, dar nu singure. Orice modificare legislativă se face la nivel de principiu şi scapă toţi.

"Mă uitam la imaginile de la Timişoara, la tentativa aceea de omor. E un risc enorm să trăieşti în România în momentul de faţă", a explicat procurorul.

Sandu a mai susţinut că asistăm la un linşaj general împotriva tuturor procurorilor, început în urmă cu ceva vreme, şi care creşte săptămânal.

"Unii colegi, ei mi-au spus, chiar sunt speriaţi. Au rate, au familii, nimeni nu-şi permite să-şi piardă slujba peste noapte. Orice magistrat cinstit care trăieşte din salariu îşi pune această problemă. S-a trecut de ceva timp o linie roşie în justiţie, aceea care spune că nu ar trebui ca oameni care-şi fac treaba cu bună credinţă să fie supuşi presiunii şi mai ales discursului public în care toţi suntem consideraţi şobolani, hoţi, grup infracţional organizat.

Trecută fiind linia roşie, presiunea politică asupra procurorilor este uriaşă. O simt eu, o simt colegii mei, mulţi se tem să mai semneze rechizitorii", a declarat Claudiu Sandu.

Potrivit lui Sandu, linşajul este ţintit pe anumiţi procurori şi judecători, cei verticali.

"Ei devin ţinte. Avem exemplul preşedintei ÎCCJ sau al procurorului general. Este inadmisibil. Iar faptul că ei sunt zilnic plimbaţi prin media este o altă presiune asupra magistratului.

În aceste condiţii, un magistrat cinstit se gândeşte că e preferabil să nu mai facă investigaţii sau să-şi protejeze familia şi viitorul. Sunt situaţii pe muchie de cuţit în care procurorul trebuie să-şi asume riscuri. Este posibil ca pe viitor să nu şi le mai asume nimeni: dacă va veni autorul să recunoască, bine, dacă nu, la revedere! Situaţia e gravă. Autoritatea statului e grav afectată prin presiunea asupra magistraţilor corecţi", a susţinut procurorul.

Interviul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne