Prevenţia bolilor nu este o prioritate pentru Senat. Aleşii ţării refuză reducerea TVA-ului

Parlamentul României
Parlamentul României (stockholm.mae.ro)

Senatorul Valeriu Todiraşcu le-a propus colegilor săi scăderea TVA-ului aplicat produselor destinate prevenirii bolilor, măsură care ar fi permis, în opinia lui, salvarea multor vieţi omeneşti, însă s-a lovit de refuzul categoric al alianţei PSD-PLR-PC.

Această iniţiativă legislativă promovată de Valeriu Todiraşcu în plenul Senatului propunea diminuarea de la 24% la 9% a cotei actuale de TVA aplicate produselor pentru prevenţie şi ar fi generat, susţine acesta, următoarele două efecte:

1. Diminuarea deturnării şi risipei din banii Sănătăţii, plătiţi de cetăţeni pentru asigurările sociale de sănătate, din care o treime se întorc înapoi către bugetul de stat, pentru plata TVA şi a impozitelor pentru salarii, iar suplimentar, se risipesc alţi bani din Sănătate prin efectul pervers al aplicării concomitente a 24%TVA la produsele destinate prevenţiei şi a cotei reduse de 9%TVA la medicamente, Guvernul inducând astfel, prin măsuri fiscale, consumul iraţional de medicamente şi tratamente mult mai scumpe, a căror componentă de cost aferentă TVA-ului este mult mai mare, în termeni absoluţi, comparativ cu cea a produselor destinate prevenţiei, achiziţiile de medicamente fiind de şase ori mai mari.

2. Creşterea finanţării Sănătăţii, fără alocări suplimentare de la buget, prin diminuarea cheltuielilor din Sănătate, respectiv a componentei de cost privind cheltuielile directe şi indirecte cu medicamentele şi tratamentele mult mai scumpe, generate de Guvern prin stimularea, prin măsuri fiscale, a consumului iraţional de medicamente şi tratamente scumpe, în faze avansate a bolilor şi cu durată lungă de spitalizare, în detrimentul produselor destinate prevenţiei, care sunt mult mai ieftine.

"Prin aplicarea cotei reduse de 9%TVA la prevenţie, care astfel va genera o creştere imediată a finanţării Sănătăţii cu peste 100 milioane EUR anual, fără alocarea suplimentară de fonduri, se vor puteau salva mult mai multe vieţi omeneşti", a declarat Valeriu Todiraşcu.

Senatorul a arătat că, deşi există o directivă UE care menţionează că pot beneficia de o cotă redusă de TVA produsele farmaceutice utilizate pentru îngrijirea Sănătăţii şi prevenirii bolilor, aşa cum sunt aparatura, consumabilele şi reactivii, utilizate în profilaxie, investigaţii imagistice, funcţionale şi de laborator, Guvernul le aplică totuşi cota standard de 24% TVA.

"Iată un exemplu al risipei induse de Guvern: în cazul unor infecţii respiratorii, pe durata tratamentelor se prescriu mai multe antibiotice, iar printr-un test simplu şi ieftin de diagnostic, aşa cum este antibiograma, se poate evita tratamentul antibiotic inutil, scump, cu posibile reacţii adverse şi costuri colaterale. Cu alte cuvinte, atunci când mergi cu maşina la service, cu ceva probleme la motor, în lipsa unui diagnostic se poate decide schimbarea motorului, dar în urma unui diagnostic complet s-ar putea identifica şi schimba o singură piesă, a cărei preţ este mult mai mic decât preţul motorului", a evidenţiat Valeriu Todiraşcu.

Un set de investigaiţi de screening care permit depistarea precoce şi evitarea unor costuri uriaşe ale afecţiunilor potenţial severe sunt: glicemia, colesterolemie, TSH-ul, testul Babeş-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin, mamografia şi ecografia pentru depistarea cancerului de sân, colonoscopia de screening, ecografii şi alte investigaţii imagistice pentru depistarea precoce a recidivelor de cancer sau a metastazelor.

Un alt grup de investigaţii sunt cele de preconcepţie şi din timpul sarcinii care previn afecţiuni letale sau tratament foarte costisitor după naştere. În cazul tratamentelor oncologice, costurile mari ale acestora din fazele avansate ale bolii pot fi înlocuite cu metode de screening care permit aplicarea de tratamente mult mai ieftine, curative sau cu o durată mai mare de viaţă pentru pacienţi.

Iniţiativa legislativă a lui Valeriu Todiraşcu a fost însă respinsă de plenul Senatului de alianţa formată din PSD-PC-PLR. Urmează însă votul Camerei Deputaţilor, astfel că lupta senatorului nu este încă pierdută.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne