Prevenirea artritei

Vitamina C protejeaza cartilagiile, prevenind artrita
Vitamina C protejeaza cartilagiile, prevenind artrita (Justin Sullivan / Getty Images)

Milioane de nord-americani sufera de osteoartrita, uzura si menisc, care sunt asociate cu inaintarea in varsta. De ce se intampla acest lucru si de ce nu se gaseste inca un remediu?

Un profesor francez si-a inceput lectia prin a spune, "Acest lucru a mai fost spus inainte, dar trebuie spus din nou, deoarece nimeni nu a ascultat." Deci, trebuie vorbit din nou despre osteoartrita, deoarece oamenii nu au fost suficient de atenti!

Un aforism sustine, "Daca continuati sa mergeti spre iad, veti ajunge in cele din urma acolo." Milioane de oameni ajung in cele din urma intr-un iad artritic deoarece sunt obezi.

Cum se poate astepta cineva sa nu dezvolte solduri si genunchi durerosi atunci cand acestea trebuie sa suporte zilnic pana la 50 sau mai multe kilograme in plus? Amintiti-va ce se intampla cand continuati sa adaugati greutate pe spatele camilei.

Daca nu le utilizati, le pierdeti. De cate ori trebuie medicii sa discute despre valoarea exercitiilor fizice? Dar nu aveti nevoie de un club scump de sanatate pentru a va mentine sanatatea articulatiilor. La urma urmelor, leii nu au nevoie de pantofi Nike ca sa ramana in forma. Nici tu.

Presedintele Abraham Lincoln a dat sfaturi bune atunci cand a spus "Ai cei mai buni doi medici in propriul tau corp: piciorul stang si piciorul drept." Mersul introduce nutrienti in cartilaj si este cel mai sigur mod de a face exercitii si a arde calorii.

Adoptati o dieta sanatoasa cu fructe si legume, care sunt bogate in antioxidanti. Ele ajuta la mentinerea articulatiilor sanatoase. Luati vitamina D pentru a fixa calciul in oase. Toate acest lucruri au mai fost spuse inainte.

Deci, de ce nu le-ati auzit pana acum? Este rolul esential al doze mari de vitamina C. Vitamina C protejeaza cartilajul, si amortizeaza socurile la oase. Aveti dreptul sa credeti ca aceasta este o idee salbatica. Dar sa ne uitam la cel mai bun mod de a evalua problemele prin folosirea unor fapte stiintifice incontestabile.

Linus Pauling, singurul laureat de doua ori al Premiului Nobel, mi-a spus cu ani in urma ceva ce n-am invatat niciodata la Harvard Medical School: animalele isi produc propria lor vitamina C in timp ce oamenii nu pot.

De exemplu, porcusorii de guinea produc 13.000 de miligrame de vitamina C zilnic si o cresc la 100.000 de miligrame pe zi, in cazul in care dezvolta o infectie. Valoarea zilnica recomandata pentru om este de 60 - 95 miligrame!

Urmatorul fapt incontestabil este ca vitamina C este necesara pentru fabricarea de colagen, principalul ingredient al cartilajului, care impiedica oasele sa se frece unele de altele. Eu practic ceea ce predic si iau cel putin 10.000 de miligrame de vitamina C pe zi.

Vitamina C este, de asemenea, un antioxidant foarte bun. Ea ajuta la scaparea articulatiilor de radicalii liberi, produsele finale ale metabolismului, considerate a fi asociate cu imbatranirea.

Va opri acest remediu durerile de artrita ale tuturor? Raspunsul rapid este nu. Pana la urma, indiferent de cat de bine avem grija de masina noastra, acesta imbatraneste, eventual, si se uzeaza. Dar, prin luarea de doze mari de vitamina C sunt sanse mai mari ca artrita sa apara pe la 80 de ani, in loc de 50 ani.

Aveti dreptul sa sustineti ca toate acestea nu se aplica in cazul vostru deoarece beti suc de portocale. Imi pare rau, dar nu este asa. Pauling a crezut ca aceasta cantitate mica impiedica dezvoltarea scorbutului, care ducea la moartea marinarilor in timpul unor curse lungi pe mare. Nici marinarii nu au baut suc de portocale si nici pisica de pe nava. Dar pisica nu a murit de scorbut, deoarece ea si-a produs propria vitamina C.

Pot eu sau oricine altcineva dovedi ca vitamina C este o modalitate ieftina de a reduce riscul de osteoartrita? Din pacate nu este posibil. Un studiu stiintific cuprinzator este putin probabil, deoarece nu se pot face bani de pe urma lui. Vitamina C nu poate fi brevetata.

Amintiti-va, eu nu sunt medicul dumneavoastra. Dar eu cred ca o mare parte a artritei (si atacurilor coronariene) ar putea fi eliminate prin doze mari de vitamina C, impreuna cu un stil de viata sanatos.

Amintiti-va, articolele anterioare au spus toate acestea si inainte!

Dr. Gifford-Jones este jurnalist medical cu cabinet medical privat in Toronto. Site-ul sau este DocGiff.com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură