Preţurile pe piaţa rezidenţială din Capitală, la jumătate faţă de cele de dinainte de 2008

Un studiu realizat de HomeFinders.ro relevă faptul că 2012 este anul în care piaţa rezidenţială din Bucureşti înregistrează o premieră, respectiv supra-oferta pe o piaţă în care preţurile sunt la jumătate faţă de cele de dinainte de 2008.

Studiul care evidenţiază aceste date a fost realizat în baza raportului dintre cerere şi ofertă în perioada 2007-2011 de către specialiştii HomeFinders.ro.

Realizat în funcţie de dimensiunea cererii solvabile şi de stocul de oferte disponibile spre vânzare, studiul demonstrează că piaţa rezidenţială din Bucureşti se află în acest moment într-o situaţie inedită: proprietarii au scos la vânzare în Bucureşti cu 15% mai multe oferte decât totalul ofertei promovate in anul 2007 si cu 24% mai multe decat în anul 2006, deşi preţurile solicitate astăzi sunt cu peste 50% mai mici decât preţurile din momentul de maxim înregistrat la sfârşitul anului 2007.

Din punct de vedere statistic, volumul cererii este, de asemenea, la mai puţin de 50% faţă de cel înregistrat în perioada 2006-2007. "Aceste cifre indică faptul că suntem intr-o piaţă a cumpărătorilor, care sunt net favorizaţi în procesul de negociere şi achiziţie", arată studiul.

HomeFinders.ro, primul serviciu românesc de tipul home buying, a fost lansat vineri, fiind adresat exclusiv cumpărătorilor. Iniţiatorul acestui proiect este Matei Maloş, cel care a fondat site magazinuldecase.ro, un portal imobiliar care în 2010 a fost vândut către Sanoma Digital.

Serviciul este specializat în cumpărarea apartamentelor de 2, 3 şi 4 camere din Bucureşti sau, la cerere, a altor tipuri de proprietăţi rezidenţiale speciale (case, vile, apartamente tip duplex, penthouse) şi înglobează o echipă de specialişti susţinuţi tehnologic de un sistem informatic integrat.

HomeFinders.ro stochează toate proprietăţile din piaţa rezidenţială bucureşteană (93-95% din oferte sunt preluate direct de la particulari şi diferenţa reprezintă proprietăţi disponibile în exclusivitate de la agenţii imobiliare) şi analizează punctele forte, dar şi minusurile unei proprietăţi.

Principala noutate adusă de HomeFinders.ro în piaţa rezidenţială este informaţia transparantă şi relevantă pentru cumpărător - începând cu preţurile reale de tranzacţionare, perioadă de timp în care se vinde o proprietate şi sfârşind cu marja de negociere în funcţie de zonă, preţ şi criterii legate de cerere şi ofertă.

Proiectul HomeFinders.ro se lansează după ce a trecut printr-o etapă pilot în 2011, când în aproximativ 8 luni, au fost cumpărate pentru clienţi proprietăţi de peste 3,5 milioane de euro în Bucureşti.

Modelul de business de tipul home buying services a luat amploare în SUA, începând cu anul 2006, o dată şi cu declinul pieţei imobiliare – clienţii începând să fie mult mai atenţi atât la servicii, cât şi la tarifele percepute pentru acestea. Modelele similare de business s-au dezvoltat paralel şi în Europa, păstrând principala particularitate, aceeea de a reprezenta interesele cumpărătorului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie