Preţurile la ţiţei au ajuns sub 27 de dolari pe baril în SUA

Preţul la ţiţeiul american a ajuns la cel mai scăzut nivel de aproape 13 ani, după creşterea constantă a cantităţii de petrol pe piaţa mondială, intensificând temerile în legătură cu direcţia economiei SUA.
(Captură Foto)

În cursul zilei de joi, preţul ţiţeiului West Texas Intermediate pentru livrările din luna martie a scăzut cu 1,24 dolari, ajungând la 26,21 dolari pe baril – cel mai scăzut nivel din mai 2003.

“Observăm o tendinţă de încetinire în economia globală”, a declarat Carl Larry de la compania Frost & Sullivan. “În întreaga lume nu se înregistrează o revigoare [economică] şi acest lucru menţine presiune pe piaţa petrolului în acest moment”.

“Cât timp cererea va rămâne scăzută şi economia se va menţine slăbită, vom vedea preţuri la petrol la niveluri joase”, a adăugat el.

În Londra, cotaţia Brent North Sea pentru luna aprilie, valoarea de referinţă europeană a petrolului, a scăzut la 30,06 $ pe baril, în scădere cu 78 de cenţi faţă de nivelul înregistrat miercuri.

Conform analiştilor, situaţia este cu atât mai neplăcută cu cât un raport publicat în această săptămână de OPEC arată că producţia petrolieră a cartelului a crescut cu aproximativ 130.000 de barili pe zi în luna ianuarie.

“În condiţiile în care există o supraofertă şi un conflict de interese între membrii OPEC, care pompează petrol la niveluri extrem de ridicate ... preţurile scăzute la petrol vor continua să rămână la acest nivel o perioadă prelungită de timp”, a precizat un analist de la grupul FXTM.

Între timp, acţiunile americane au primit joi o nouă lovitură, după ce indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 255 de puncte, sau 1,6%, ajungând la 15.660. Indicele S&P 500 a scăzut cu 1,2%, iar Nasdaq Composite a scăzut cu 0,4%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe