Preţul petrolului a atins cea mai scăzută cotă din ultimii ani

(Captură Foto)

Pe fondul rapoartelor care prevăd o cerere tot mai mică pe piaţa ţiţeiului, preţul global al acestuia a scăzut cu încă 4%, atingând vineri o nouă valoare negativă, respectiv 57,81 dolari pentru un baril de ţiţei - cel mai scăzut preţ din ultimii patru ani.

Având în vedere declinul preţului la ţiţei, care a început în urmă cu şase luni, cota atinsă vineri a reprezentat cea mai abruptă scădere din ultimele luni, reprezântând cu 46% mai puţin decât preţul de 107,26 dolari folosit în luna iunie.

Însă tiţeiul Brent, cota standard internaţională pentru achiziţionarea ţiţeiului în mai multe rafinării din Statele Unite, a scăzut cu doar 77 de cenţi, până la 61,85 de dolari.

În raportul său lunar, Internaţional Energy Agency (IEA) a precizat că cererea de petrol din 2015 va creşte cu 900.000 de barili pe zi – cu 230.000 de barili mai puţin decât previziunea anterioară – până la 93,3 milioane de barili pe zi.

Agenţia anunţă că reducerea cererii de petrol este un rezultat al ”ritmului susţinut pentru redresarea economiei globale”.

Miercuri, OPEC a declarat că o producţie mărită a membrilor non-OPEC şi o creştere economică globală va reduce cererea de petrol pe plan mondial cu o cantitate de 28,9 milioane de barili pe zi. Cantitatea, cea mai scăzută din ultimul deceniu, este cu 30 de milioane de barili pe zi mai puţin decât planurile de producţie pentru anul viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie