Preţul gazelor din producţia internă pentru consumatorii casnici va fi liberalizat începând cu 1 aprilie

Nu, nu e păcăleală de 1 aprilie ci veste confirmată oficial de Ministerul Energiei: de la începutul lunii viitoare, se va liberaliza preţul gazelor din producţia internă destinate consumatorilor casnici.
(STR / AFP / Getty Images)

După săptămâni de discuţii legate de o posibilă amânare a liberalizării preţurilor la gazele din producţia internă destinate consumatorilor casnici, Guvernul a decis să fie respectat termenul de 1 aprilie 2017, conform OUG 64/2017, relatează Hotnews. Informaţia, apărută iniţial pe surse, a fost confirmată ulterior de Ministerul Energiei.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de hotnews, Comisia pentru Industrii din Camera Deputaţilor a insistat pentru amânarea termenului cu încă 6 luni şi chiar au fost discuţii în acest sens la nivelul Comisiei Europene, însă nu au fost găsite motive serioase pentru care să nu se producă liberalizarea începând cu 1 aprilie.

La 1 aprilie se va liberaliza strict preţul de achiziţie a gazelor naturale, arată sursa citată, preţul de achiziţie fiind doar un element din preţul final plătit de consumatorii casnici, alături de tarifele de transport, distribuţie, furnizare si înmagazinare care compun factura consumatorului final. Totodată, liberalizarea pieţei gazelor este necesară pentru a se crea un mediu competitiv, transparent şi echitabil, atât pentru operatorii din această piaţă, cât şi pentru consumatori, arată Ministerul Energiei.

Tariful final al gazelor pentru populaţie va creşte cu 1-2% de la 1 aprilie, dată de la care se va produce liberalizarea preţului gazelor din producţie internă, declara, recent, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie