Preţul aurului creşte vertiginos în India după interzicerea unor bancnote. Societatea panicată

India - Decizia guvernului indian de a scoate din circulatie doua bancnote a creat un haos total in societatea si economia indiană.
Bancnotă de 500 de rupii.
Bancnotă de 500 de rupii. (Captură Foto)

În 8 noiembrie, guvernul indian a interzis utilizarea bancnotelor de 500 de rupii (7,50 USD) şi 1.000 de rupii (15 USD). Acest lucru a tulburat situaţia pe piaţa financiară, iar băncile şi bancomatele au fost închise a doua zi.

Guvernul indian consideră că această măsură va ajuta la eradicarea corupţiei şi va elimina banii falşi din circulaţie. Conform guvernului, banii falşi tind să provină din Pakistan şi ajută la finanţarea terorismului.

Dar rezultatul aplicării măsurii a fost groaznic. S-au format cozi imense în faţa magazinelor care comercializează aur în India. Preţul cu amănuntul la aur a crescut între 15 şi 20% la scurt timp după aplicarea măsurii. În unele locuri, aurul s-a vândut la 2.294 USD pe uncie. Aceasta înseamnă, în cazul în care reuşeşti să găseşti aur fizic, că stocurile de aur din magazine se golesc rapid. Iar fluctuaţiile nu au avut ca motiv tendinţa de apreciere de pe pieţele internaţionale datorată alegerii lui Donald Trump, deoarece au avut loc cu mult timp înainte de evoluţia datorată noului preşedinte.

În prezent, India se află în pragul unei crize politice-sociale majore, dacă guvernul nu va renunţa la decizia sa de a interzice bancnotele sau dacă nu va avea loc cumva ceva magic. Există haos pe străzi şi, treptat dar sigur, viaţa de zi cu zi pare să îngheţe complet.

Conform Zerohedge jumătate din cetăţenii Indiei nu au un cont bancar şi aproximativ 25% nu au nici măcar un card de identitate. Aparţin de pătura cea mai spracă a ţării, oameni care nu dispun de nicio o modalitate de a-şi converti banii – chiar dacă ar învăţa cum să o facă, deşi acest lucru ar deja o sarcină greu de realizat. În plus, vârstnicii, persoanele invalide sau bolnavii nu au nicio soluţie decât să sufere mai mult, din moment ce o persoană nu îşi poate converti bancnotele devenite “ilegale” decât dacă se prezintă în persoană la un sediu bancar.

Aproximativ 97% din economia indiană se bazează pe numerar. În condiţiile în care 88% din masa de numerar a Indiei a deveni neutilizabilă, economia se află într-un impas. Muncitorul zilier, care îşi duce o existenţă de supravieţuire într-o ţară unde PIB-ul pe cap de locuitor este de doar 1.600 USD, nu mai are de muncă şi angajatorul sau nu mai are bani pentru a plăti salariile. Viaţa acestui muncitor este în haos deplin.

Astfel încât nu este de mirare că au apărut foarte multe incidente de jaf asupra magazinelor alimentare.