Presupuşii traficanţi de arme filmaţi de Sky News, reţinuţi de DIICOT. Reportajul, un fals

Atât cei patru presupuşi traficanţi de arme filmaţi de jurnalistul Sky News cât şi cel care a intermediat legătura au fost reţinuţi de procurorii DIICOT.
Întâlnire a jurnaliştilor de la Sky News cu traficanţi români de arme
Întâlnire a jurnaliştilor de la Sky News cu traficanţi români de arme (Sky News)

UPDATE: Intermediarul întâlnirii între aşa-zişi traficanţi de arme români şi jurnalişii Sky News a a recunoscut că materialul este unul regizat şi că atât el, cât şi celălalt bărbat prezent în material, au fost plătiţi pentru a realiza reportajul care acredita ideea că traficanţi români vând arme oricui are bani, inclusiv teroriştilor, realtează evz.ro.

"Ei au spus: Dorim să fie doi oameni care să ne prezinte nişte arme şi prin prezentarea armelor respective, să atragem atenţia la cum se săvârşesc aceste vânzări. Eu fiind şi translator şi fixer, fixer în Anglia înseamnă că vorbeşti cu omul, te înţelegi cu el şi faci documentarul. Am avut un prieten care ştiind că are arme de vânătoare, l-am contactat telefonic din Anglia şi l-am întrebat dacă este de acord să facem acest documentar, bineînţeles, nu pe gratis. O remuneraţie pentru actorie, eu urmând să iau remuneraţia mea pentru translator. Ei mi-au mai pus în vedere să se desfăşoare această filmare într-un loc retras, iar ei vor spune că se află la graniţa cu Ucraina, ei asta o să declare în documentar. Eu având unele suspiciuni, i-am întrebat: Domnule, dar documentarul acesta, când am discutat cu omul respectiv, nu cu trustul Sky, eu nu am nicio legătură cu trustul Sky. Mi-au declarat: Nu vă faceţi griji, pentru că la momentul difuzării acestui documentar pe postul Sky, va apărea la sfârşitul documentarului pe display. Toate personajele din acest documentar fictiv sunt fictive şi sunt cu caracter fictiv", a declarat bărbatul, care nu a dorit să îşi facă publică identitatea, şi nici să îşi arate chipul

UPDATE: În cadrul anchetei se confirmă existenţa unui scenariu în legătură cu materialul difuzat de Sky News, a declarat miercuri procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

"La acestă oră se efectuează câteva percheziţii în Mureş şi Bistriţa. Au fost identificate persoanele mascate şi alte persoane cu care au colaborat. Au fost identificate şi ridicate şi armele şi s-a descoperit autoturismul. Se va face o conducere în teren. Se confirmă ceea ce am preconizat, un scenariu care cred că a fost pus la cale de jurnaliştii britanici", a declarat Horodniceanu, citat de Mediafax.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că presupusa trazacţie cu arme filmată de Sky News ar fi fost un scenariu pus la cale de jurnaliştii britanici, românii care apar în imagini fiind plătiţi şi instruiţi în legătură cu replicile pe care să le spună. Suspiciunile procurorilor ar fi fost confirmate de intermediar la audieri.

***

După ce iniţial au pus sub semnul întrebării existenţa unei bande de traficanţi români de arme, procurorii DIICOT au reuşit să îi identifice pe cetăţenii care au încercat să le vândă arme jurnaliştilor de la Sky News. Presupuşii traficanţi au fost ridicaţi în această dimineaţă, în urma unor ample percheziţii desfăşurate în Bistriţa-Năsăud şi Târgu Mureş, relatează digi24.ro.

În cursul nopţii trecute, o a cincea persoană - despre care sunt informaţii că ar fi cetăţeanul român care a intermediat relaţia dintre presupuşii contrabandişti de arme şi jurnaliştii de la Sky News -, a fost deja ridicată şi adusă la audieri la sediul DIICOT din Capitală.

Din informaţii adunate de procurori până în momentul de faţă se pare că armele ce au apărut în reportajul realizat de Sky News erau arme de vânătoare şi erau deţinute legal. În continuare, procurorii vor continua audierile pentru a se clarifica întreaga situaţie, având în vedere că reportajul Sky News acredita ideea că românii vând oricui arme aduse din Ucraina, inclusiv teroriştilor.

Potrivit unor surse judiciare citate de România Libera, ar fi fost vorba însă de o înscenare, contra 2000 de euro, armele fiind aduse de jurnaliştii de la Sky News. Alte surse din rândul ancheatorilor ar fi spus că în cadrul documentarului despre traficul de arme, românii şi-au prezentat propriile arme. Cel ce a intermediat întânirea între britanici şi români Aurelian Mihai Szantos, un freelancer i-ar fi învăţat pe presupuşii traficanţi are apar în documentar inclusiv replicitle şi tot el le-a impus să se îmbrace în haine de tip militar.

De partea sa, Stuart Ramsay, jurnalistul care a realizat reportajul despre traficanţii de arme susţine că s-a întâlnit cu traficanţi români de arme pentru că i-au inspirat "încredere". Ramsay a declarat că, iniţial, a luat legătura cu bande de traficanţi de arme din Albania, Serbia şi Bosnia, dar întâlnirile au căzut pentru că respectivii nu prezentau încredere.

„Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat şi care a confirmat că armele erau arme militare”, a declarat jurnalistul britanic, după ce ambasadorul României la Londra a catalogat materialul realizat de Ramsay drept o făcătură.

Reamintim că, recent, jurnaliştii de la Sky News au publicat un reportaj în care acreditează ideea că o bandă de traficanţi români vinde arme şi muniţie oricui, fie el spărgător de bănci sau terorist.

“Nu există niciun subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făceau nicio distincţie”, scria Sky News despre presupuşii traficanţi români. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne