Presupus traficant de organe din Kosovo arestat în Cipru

Chirurgi
Chirurgi (Christopher Furlong / Getty Images)

Un bărbat suspectat de trafic de organe umane a fost arestat în Cipru. Cetăţeanul israelian Moshe Harel ar putea fi extrădat în Kosovo, unde este acuzat că a ademenit donatori de rinichi din Turcia şi fosta Uniune Sovietică în urmă cu un deceniu.

Harel este acuzat că a promis donatorilor sume de aproximativ 14.500 de dolari, iar organele extrase au fost aparent vândute în principal unor recipienţi israelieni pentru aproximativ 120.000 de dolari. Aparent, unii donatori nu au fost niciodată plătiţi.

Interpolul şi Rusia au emis mandate de arestare internaţionale pe numele lui Harel şi extrădarea sa este acum solicitată de autorităţile din Kosovo – o provincie a Serbiei care şi-a declarat independenţa în 2008 şi care rămâne nerecunoscută de ONU şi un anumit număr de ţări, inclusiv Cipru.

Harel este acuzat că face parte dintr-un grup de 9 persoane implicate în această schemă de trafic de organe, condusă dintr-o clinică situată într-o zonă rezidenţială din Pristina. Presupusele lor activităţi au fost descoperite în 2008, când un bărbat turc s-a plâns de dureri la aeroportul din Pristina după ce i-a fost înlăturat un rinichi.

În 2013, directorul clinicii, Lutfi Dervishi, şi fiul său Arban au fost condamnaţi la 8 şi, respectiv, 7 ani de închisoare pentru rolul lor în activităţile grupului. Cei doi s-au ascuns ulterior.

Dervishi a fost prins anul trecut şi rejudecat, împreună cu alte şapte persoane implicate în acel caz. Procesul încă se derulează. Fiul său şi doctorul turc Yusuf Sonmez încă se ascund de autorităţi.

În Kosovo au mai fost raportate cazuri de presupusă recoltare de organe şi autorităţile locale sunt destul de sensibile la acuzaţiile de acest gen, în special după ce un fost procuror ONU a acuzat Armata de Eliberare din Kosovo (AEK) de recoltare de organe umane de la sârbii capturaţi şi ucişi în timpul şi după conflictul armat din 1998-1999. Liderii AEK, acum politicieni influenţi, au negat acuzaţiile şi le-au numit un complot pentru a contesta independenţa provinciei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe