Preşedinţia Boliviei urmează să fie preluată de senatoarea din opoziţie Jeanine Áñez. Morales primeşte azil în Mexic

Politiciana din opoziţie Jeanine Anez, vicepreşedinte al Senatului a declarat că preia controlul interimar în ţara sud-americană şi urmează să convoace alegeri într-o perioadă de maximum nouăzeci de zile.
Jeanine Añez
Jeanine Añez (screenshot tramite video Youtube)

Bolivia este în prezent în mijlocul unui vid de putere, după ce, preşedinte Evo Morales şi toate autorităţile prevăzute de Constituţie să preia conducerea ţării au renunţat la funcţiile lor. Capitala boliviană La Paz este scena unor confruntări violente după ce mii de susţinători ai liderului exilat, Evo Morales, au pornit luni seară spre oraş, unde protestatarii de opoziţie şi poliţia au pus baricade şi s-au înarmat pentru potenţiala confruntare.

Fostul preşedinte bolivian, Evo Morales, a primit azil în Mexic, potrivit ministrul de Externe al Mexicului, Marcelo Ebrard.

Morales, primul preşedinte originar din Bolivia - parte a unui val de stânga care a dominat politica Americii Latine la începutul secolului -, şi-a dat demisia după ce Organizaţia Statelor Americane (OEA) a prezentat un raport infracţional cu nereguli grave în timpul votului din octombrie, determinând aliaţii partidului de guvernământ să renunţe, iar armata să-l îndemne să renunţe. După prăbuşirea guvernului au urmat săptămâni de proteste violente pentru acuzaţiile de fraudă la alegerile din 20 octombrie.

Constituţia boliviană stabileşte că succesiunea conducerii naţionale revine mai întâi vicepreşedintelui ţării, apoi şefului Senatului şi apoi şefului Camerei Deputaţilor, dar toţi au demisionat odată cu Morales. Astfel, al doilea vicepreşedinte al Senatului, care aparţine opoziţiei Jeanine Añez, şi-a revendicat dreptul de a-şi asuma preşedinţia Boliviei. Acest lucru a fost anunţat într-o declaraţie emisă de către televiziunea boliviană Unitel, în care afirma că va prelua Preşedinţia în mod provizoriu şi cu unicul scop de a solicita noi alegeri.

Constituţia Boliviei prevede în articolul prevede 169: „În caz de impediment sau absenţă definitivă a preşedintelui statului, el va fi înlocuit în funcţie de vicepreşedinte şi, în lipsa acestuia, de preşedintele Senatului, iar în absenţa acestuia de către Preşedintele Camerei Deputaţilor. În ultimul caz, noile alegeri vor fi convocate într-un termen maxim de nouăzeci de zile".

Demisia lui Morales trebuie încă aprobată de Adunarea legislativă, convocată de ambele camere ale Congresului. Adunarea intenţionează să se întâlnească marţi, dar din cauza protestelor care au cuprins oraşul nu este încă clar dacă va fi convocată.