Preşedintele Societăţii Timişoara: Viaţa politică din România este aproape lipsită de o opoziţie parlamentară. Cine ar trebui să preia sarcinile acesteia

Sediul Societatii Timisoara - Cabinet al europarlamentarului Monica Macovei.
Sediul Societatii Timisoara - Cabinet al europarlamentarului Monica Macovei. (Bogdan Florescu - Epoch Times Romania)

Societatea civilă ar trebui să preia şi atribuţiile opoziţiei parlamentare, care este slab reprezentată, în urma alegerilor de pe 9 decembrie, şi “să realizeze un front comun în apărarea libertăţilor democratice ce pot fi primejduite de o majoritate politică de aproape două treimi”, au cerut reprezentanţii Societăţii Timişoara.

“Viaţa politică din România este, de acum, aproape lipsită de o opoziţie parlamentară, deci societatea civilă trebuie să preia şi sarcinile acesteia. Dacă cei care au câştigat alegerile se bucură de o majoritate covârşitoare în Parlament, este dificil să stopezi tendinţele de
acaparare totală a puterii şi să opreşti derapajele de la principiile de bază ale democraţiei. În primul rând, trebuie apărate instituţiile statului de drept, care sunt cele mai vulnerabile. Chiar şi în lipsa unei opoziţii parlamentare, societatea civilă poate reacţiona de fiecare dată când separarea puterilor în stat, de exemplu, este pe punctul de a fi încălcată. Riposta societăţii civile nu poate fi ignorată de puterea politică”, a declarat, pentru Epoch Times, Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.

Cei de la Societatea Timişoara au atras atenţia că în actualul Parlament există numeroşi infractori, traseişti politici şi foşti informatori ai Securităţii, care fac parte din majoritatea parlamentară. Aceştia ar putea pune bazele unui stat antidemocratic şi de aceea opoziţia, alături de societatea civilă, trebuie să “vegheze la derapajele de la principiile statului de drept pe care o formaţiune aflată la guvernare este tentată să le facă”.

Corupţi şi foşti informatori, în noul Parlament

“Din păcate, existenţa în Parlament a unor personaje corupte (care au dosare pe rol la DNA, sau chiar condamnări), a îmbogăţiţilor din
afaceri cu statul, a unor foşti informatori ai Securităţii comuniste (există şi declaraţii notariale depuse la Parlament prin care recunosc că au fost informatori), a unor personaje “pitoreşti” ce nu au nicio legătură cu politica, fac ca această instituţie, fundamentală în orice democraţie, să se găsească pe ultimul loc în topul încrederii populaţiei. Unii vor să ajungă în Parlament doar pentru a-i încurca, cât mai mult, folosind sistemul de imunităţi, pe procurorii care le instrumentează dosarele”, a afirmat Mihalcea.

Pentru că astfel de persoane au obţinut majoritatea voturilor la alegerile de pe 9 decembrie, cei de la Societatea Timişoara se întreabă dacă populaţia chiar şi-ar dori să ia atitudine împotriva lor.

Temerile celor de la Societatea Timişoara se bazează pe evenimentele din această vară, când majoritatea din Parlament a reuşit într-un timp foarte scurt să-i demită pe preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului şi apoi să-l suspende pe şeful statului.

Membrii Societăţii Timişoara au afirmat că vor continuă să apere ceea ce se mai poate din democraţia în care cred din decembrie 1989. “Avem, în mod constituţional, multe modalităţi de a acţiona: mitinguri, petiţii, memorii, greve. Este un drept pe care l-am câştigat în decembrie 1989 şi pe care nu am ezitat niciodată să-l folosim”, a precizat Mihalcea.

***
Asupra opoziţiei slab reprezentate în noul Parlament a atras atenţia şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

"Eu sunt preocupat de lipsa unei opoziţii puternice, care este esenţa oricărei democraţii. Şi, din acest motiv, sigur că va trebui noi să fim cu atenţie, să ne autocenzurăm, pentru că există întotdeauna riscul unor excese sau derapaje democratice şi nu e un lucru uşor având în vedere că sunt şi mulţi parlamentari care nu au multă experienţă, nu au experienţa necesară, sunt debutanţi. Deci va fi o misiune aş spune un pic puţin mai grea", a declarat senatorul PNL, la finalul ceremoniei de înmânare a certificatelor de parlamentar în Bucureşti.

Tăriceanu a mai precizat că Parlamentul va cenzura Guvernul, dacă se vor înregistra derapaje.

"În arhitectura instituţională a unei democraţii parlamentare, Parlamentul este cel care are obligaţia să cenzureze Guvernul. Fără jenă, fără reţinere este cel care ţine echilibrul între puterile statului. Parlamentul, ţine, dacă vreţi, în balanţă Guvernul", a afirmat liberalul.