Preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, intrat în vizorul DNA după înregistrarea apărută în presă

Laura Codruţa Koveşi la CSM
Laura Codruţa Koveşi la CSM (Epoch Times România)

La scurt timp după ce jurnaliştii de la gândul.info au publicat o înregistrare din 4 noiembrie în care Mircea Govor, preşedinte PSD Satu Mare, îi ameninţa pe directorii de şcoli, pe şefii de deconcentrate şi pe preoţii din judeţ că vor fi demişi şi li se vor tăia fondurile, dacă nu se implică în campanie pentru Victor Ponta, procurorii DNA au intrat pe fir şi au început cercetarea liderului social-democrat.

"Având în vedere informaţiile apărute în mass-media, referitoare la implicarea numitului Govor Mircea-Vasile, preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Satu Mare, în săvârşirea unor infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie", procurorii anticorupţie au început cercetarea acestuia sub aspectul comiterii infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite.

Analizând datele şi informaţiile apărute în presă, procurorii au arătat că, la data de 4 noiembrie 2014, după primul tur al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României, Mircea Govor, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Satu Mare, a convocat la o şedinţă membri PSD care deţin funcţii de conducere în instituţiile deconcentrate, primari, aleşi locali şi judeţeni PSD ş.a.

"Cu ocazia acelei şedinţe, GOVOR Mircea-Vasile i-a ameninţat pe participanţi că se va folosi de influenţă şi autoritatea funcţiei sale pentru a-i destitui pe acei membri PSD care deţin funcţii de conducere în instituţiile deconcentrate şi care nu aduc voturi suplimentare pentru candidatul PSD în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Cu aceeaşi ocazie, GOVOR Mircea-Vasile i-a ameninţat pe primarii şi aleşii locali PSD că va uza de influenţă şi autoritatea sa pentru a le tăia alocaţiile bugetare dacă nu vor aduce voturi în plus la turul doi al alegerilor pentru candidatul PSD", au mai remarcat procurorii.

"Şedinţa din 4 noiembrie 2014 a fost înregistrată de unul dintre participanţi, înregistrarea fiind postată pe mai multe site-uri de pe internet, iar redarea în formă scrisă a fost publicată/difuzată de mai multe ziare, posturi de radio şi televiziune începând cu data de 10 noiembrie 2014", se arată într-un comunicat al DNA.

Mircea Govor s-a dezlănţuit în faţa colegilor de partid şi i-a ameninţat pe directorii de şcoli, pe şefii de deconcentrate şi pe preoţii din judeţ că vor fi demişi şi li se vor tăia fondurile dacă Victor Ponta nu va câştiga alegerile în turul II, a relatat Gândul.

"Deci nu se mai poate. Dacă vreţi să lucrăm bine împreună, bine, dacă nu cu asta basta. (...) Cei care nu veţi avea rezultate în turul doi, cât sunt eu în Consiliul Judeţean şi cât am posibilitate, nu o să primiţi nici cinci bani. Când se repartizează bugetul – zero şi garantez că niciunul nu mai primeşte nimic. Staţi şi muriţi, asta e viaţa. (...) Şi-o spun foarte clar. Toţi directorii de deconcentrate care au fost numiţi politic, directorii de şcoli, toţi care au fost numiţi politic dacă nu participă efectiv la campanie, pleacă acasă", tuna şi fulgera Govor.

Nici reprezentanţii bisericii nu au scăpat de ameninţările lui Govor, care susţine că a discutat pentru sprijin pe 16 noiembrie cu "preasfinţitul", care e " un om extraordinar" şi care "a fost "total" de partea PSD: "Deci preasfinţitul o fost de partea noastră total. (...) Şi încă ceva, la toţi popii dacă pierdem toate preotesele le dau afară din tot, la revedere. Le-am şi spus. Toţi au venit la mine să le pun preoteasa. S-a terminat. S-a pierdut, pleacă acasă. Meargă la mama dracului, nu mă interesează", a declarat preşedintele PSD Satu Mare.

Liderul PSD a solicitat, de asemenea, mobilizarea maximă a activului de partid în faţa secţiilor de votare, unde să-i sfătuiască pe oameni să voteze cu Ponta.