Preşedintele Parlamentului invitat la discuţii cu societatea civilă

Şeful Legislativului din Moldova, Andrian Candu i-a invitat pe cei trei reprezentanţi ai protestatarilor din centrul Chişinăului la discuţii, însă fără succes, invitaţia fiind respinsă.
Igor Dodon, Andrei Năstase, Renato Usatîi, briefing în PMAN
Igor Dodon, Andrei Năstase, Renato Usatîi, briefing în PMAN (facebook.com / dodon.igor)

Preşedintele Parlamentului R.Moldova le-a propus celor trei lideri, Andrei Năstase, Renato Usatîi şi Igor Dodon să se întâlnească vineri la ora 9:00 să discute pe marginea revendicărilor protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), precum şi soluţionarea acestora.

Cei trei lideri au decis să nu dea curs invitaţiei, mai mult, au venit ei cu o invitaţie către Andrian Candu. Aceştia i-au transmis, în cadrul unui briefing organizat în PMAN, că îl aşteaptă vineri la ora 10:00 la Forumul Civic să discute cu întreaga societate civilă.

Invitaţia celor trei a venit ca rezultat al ignoranţei până în ultimul moment a ultimatumului impus guvernării de către protestatari la marşul de duminică, 24 ianuarie, care prevedea dizolvarea Parlamentului şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate.

„La ora 17:00 a expirat ultimatumul, demersul protestatarilor, care au ieşit nu pentru că au fost aduşi de cineva, dar pentru că guvernarea îşi bate joc de propriul popor. După un an de zile de proteste, pe 24 ianuarie s-a solicitat dizolvarea Parlamentnului şi alegeri anticipate libere. La 15:30 ne-a contactat Andrian Candu, care ne-a comunicat că mâine, la ora 9.00, ar vrea să discute „soluţii de rezolvare a conflictului”. Având în considerare că mâine dimineaţă, la ora 10:00, avem programat Forumul Civic, am decis cu toţii ca Adrian Candu să fie invitat la acest Forum Civic, unde poate să discute cu noi”, a anunţat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, citat de Jurnal.md.

„Ignorarea revendicărilor este sfidare nu a noastră, a liderilor, ci a celor peste 100 de mii de oameni care au venit în PMAN cu o poziţie foarte clară: dizvolvarea Parlamentului, alegeri anticipate, preşedinte ales de popor, scoaterea din captivitate a instituţiilor de stat. Nu am primit niciun răspuns timp de atâtea zile. Dacă guvernarea are ceva de spus, puteau să o facă până astăzi. Dacă Andrian Candu vrea, să vină la ora 10:00 la Forum, să discute faţă în faţă cu societatea civilă”, a adăugat şi liderul socialist, Igor Dodon.

Amintim că duminică, 24 ianuarie, la Chişinău a avut loc un marş de protest. Oamenii s-au deplasat până la ieşirea din oraş unde au blocat câteva intrări timp de 35 de minute şi au dat un ultimatum guvernării pentru dizolvarea Parlamentului şi declanşarea alegerilor anticipate. Mai mult, aceştia au anunţat că dacă nu se va ţine cont de revendicările poporului, protestatarii vor recurge la acte de nesupunere civică, iar astăzi în cadrul forumului organizat de liderii protestatarilor împreună cu societatea civilă se va decide cum vor decurge mai departe protestele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe