Preşedintele palestinian Abbas avertizează Israelul în privinţa unei noi intifade

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. (Captură Foto)

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a avertizat Israelul în privinţa unei noi revolte palestiniene (intifada) ce ar putea fi declanşată de intensificarea ciocnirilor violente în complexul moscheei al-Aqsa din Ierusalimul de Est.

Abbas a făcut aceste remarci în timpul unei întâlniri cu liderul francez Francois Hollande, care a avut loc marţi în Paris.

“Ceea ce se întâmplă este foarte periculos”, a declarat Abbas, cerându-i premierului israelian Benjamin Netanyahu să oprească raidurile israeliene împotriva credincioşilor palestinieni din complexul Moscheei al-Aqsa.

Continuarea raidurilor israeliene asupra palestinienilor în locul sacru poate duce la “o intifada pe care nu o dorim”.

Abbas a condamnat anterior incursiunile forţelor israeliene şi ale coloniştilor evrei în complexul Moscheii al-Aqsa, susţinând: “Locurile sfinte musulmane şi creştine din Ierusalimul de Este sunt o linie roşie. Nu vom sta pasivi în faţa acestor atacuri.”

Secretarul general al Organizaţiei de Eliberare a Palestinei, Saeb Erekat, a declarat duminică că regimul israelian încearcă “să transforme problema palestiniană într-un război religios”.

Erekat a adăugat că recenta amplificare a atacurilor asupra credincioşilor palestinieni din Moscheea al-Aqsa nu va fi tolerată, şi a făcut apel la comunitatea internaţională “să îşi asume responsabilitatea protejării poporului palestinian şi a locurilor sale sfinte”.

În ultimele zile, soldaţii israelieni au atacat şi rănit zeci de tineri palestinieni în timpul unor proteste desfăşurate împotriva atacurilor militare israeliene asupra Moscheei al-Aqsa, proteste care au început în 13 septembrie.

Valul recent de violenţe, declanşate de coloniştii şi soldaţii evrei care au atacat credincioşii palestinieni, a fost început după ce Israelul a trimis soldaţi în zonă în timpul vacanţei ocazionate de Anul Nou evreiesc – Roş Haşana.

Luna trecută, Israelul a impus restricţii dure în ceea ce priveşte accesul în Moscheea al-Aqsa, care limitează intrarea palestinienilor în complex.

Moscheea al-Aqsa, localizată în oraşul vechi al Ierusalimului, ocupat de Israel, reprezintă un loc sfânt islamic important. Locul este cunoscut evreilor sub numele de Muntele Templului, fiind considerat este cel mai sfânt loc în iudaism.

În acelaşi timp, moscheea reprezintă cel de-al treilea loc ca importanţă în Islam după Masjid al-Haram în Mecca şi Masjid al-Nabawi din Medina în Arabia Saudită.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.