Preşedintele ÎCCJ nu „este adepta” amendamentului privind sancţionarea dezvăluirilor

Livia Stanciu, judecător , preşedinte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Livia Stanciu, judecător , preşedinte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Epoch Times România)

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Livia Stanciu, a afirmat, joi, că nu susţine amendamentul propus de senatorul Şerban Nicolae, cu privire la sancţionarea persoanelor, inclusiv a jurnaliştilor, care publică informaţii din dosarele penale în cercetare, relatează Mediafax.

”Din ce spuneaţi dumneavoastră, reprezentanţii presei, în cursul dimineţii, cred că modificarea operată sau propunerea legislativă făcută de către domnul Şerban Nicolae vizează alineatul 3 al infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei, unde se vorbea de fapt despre divulgarea unor astfel de date de către un martor, expert, interpret, iar sfera obiectului activ a fost lărgită în sensul că propunerea viza 'orice persoană', orice persoană înţelegând inclusiv presa. (...) Sub acest aspect nu aş fi adepta ideii modificării textului acesta, în sensul propus de domnul Nicolae”, a afirmat Livia Stanciu.

Propunerea legislativă a lui Nicolae vizează modificarea dispoziţiilor articolelor 276 şi 277 din Legea 286/2009 din Codul Penal, incriminând compromiterea intereselor justiţiei prin dezvăluirea unor informaţii nereale sau prin divulgarea, fără drept, a unor informaţii confidenţiale.

În contextul în care Justiţia se află într-o plină campanie anticorupţie, amendamentul propus de Nicolae implică faptul că orice jurnalist care publică informaţii din dosare de corupţie, cum ar fi stenograme, riscă să fie trimis la închisoare.

Livia Stanciu a afirmat că susţine ca hotărârile intermediare să ajungă cunoscute, inclusiv de către reprezentanţii presei, în special în contextul în care judecătorii sunt restricţionaţi să dezvăluie informaţii din cadrul proceselor.

”Vedeţi foarte bine că sunt foarte multe hotărâri intermediare, de etapă, în soluţionarea unor cauze penale care este bine să fie cunoscute de colegii magistraţi, judecători, procurori din ţară, inclusiv de reprezentanţii presei. Noi acum nu le mai putem da. Eu, cel puţin ca preşedinte, nu le mai pot supune publicităţii, respectiv să le pun pe jurisprudenţa aceasta a Înaltei Curţi, motivat tocmai de existenţa acestei infracţiuni că aş deveni subiect activ al infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei", a subliniat preşedintele instanţei supreme.

Totuşi, situaţia propunerii legislative rămâne ambiguă până în prezent. Potrivit unui comunicat al Guvernului, în şedinţa de miercuri s-a dat aviz favorabil propunerii de lege iniţiate de Nicolae. Ulterior, însă, Guvernul a revenit explicând că, de fapt, proiectul legislativ a primit un aviz nefavorabil, iar prima menţiune s-a transmis eronat din cauza unei greşeli tehnice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne