Preşedintele Federaţiei Generale a Sindicatelor FAMILIA solidar cu lupta împotriva fracturării hidraulice

Protest anti-fracturare, Ziua Naţională de Protest Impotriva Fracturarii Hidraulice, Bucureşti, 6 aprilie 2014.
Protest anti-fracturare, Ziua Naţională de Protest Impotriva Fracturarii Hidraulice, Bucureşti, 6 aprilie 2014. (Claudia Craiu)

Preşedintele Federaţiei Generale a Sindicatelor FAMILIA, Dan Cristescu, face apel la colaboratorii sindicatelor să se informeze asupra acestei probleme şi să acţioneze pentru respingerea metodelor de exploatare a gazelor de şist prin fracturare hidraulică.


"Cunosc activitatea corectă şi curată, adevărat voluntară, a acestui grup de ONG-uri, privind acţiunile lor antifracturare!", scrie dl Dan Cristescu într-un comunicat de presă, referindu-se la Rezistenţa Pungeşti (grupul de rezistenţă al comunităţii din Pungeşti, localitate unde Chevron a amplasat prima sondă pentru explorarea gazelor de şist), Rezistenţa Puieşti (locul unde Chevron vrea să instaleze următoarea sondă) şi Grupul Fără Fracturare, Grupul de Intervenţie Civică, grupuri de activişti anti-fracturare organizatori ai festivalului manifest ce va avea loc perioada 6-8 septembrie la Puieşti. http://www.festivalmanifest.ro/

"Am asistat (şi asistăm) la spolierea pădurilor, apelor, petrolului şi resurselor minerale româneşti. Acum este rândul subsolului ce mai conţine ceva gaze care trebuie (oare chiar trebuie? smulse cu preţul distrugerii vieţii în acele zone (sau măcar îngreunării vieţii în acele zone!) precum şi în cele adiacente.", mai scrie Dan Cristescu, care face un apel către colaboratorii sindicatului, solicitându-le să facă un efort pentru a se documenta şi a "acţiona întru respingerea metodelor de exploatare a gazelor de şist prin fracturare hidraulică!"

"Va conjur să faceţi efortul de a citi, înţelege comunicatul ataşat şi a acţiona întru respingerea metodelor de exploatare a gazelor de şist prin fracturare hidraulică!", scrie Dan Cristescu. Comunicatul la care se referă Preşedintele Federaţiei Generale a Sindicatelor FAMILIA poate fi accesat la http://epochtimes.ro/news/festival-anti-fracturare-la-puieşti---221879

Fracturarea hidraulică reprezintă un procedeu de extragere a gazelor de şist şi a altor hidrocarburi neconvenţionale cu impact extrem de nociv şi ireversibil asupra mediului şi sănătăţii umane. Metoda presupune injectarea unor cantităţi uriaşe de apă aditivată cu substanţe chimice în sol.

Potrivit unor rapoarte ale Parlamentului European, bazate pe studii ştiinţifice efectuate în SUA, fluidele de fracturare conţin în jur de 750 de substanţe chimice, multe dintre acestea toxice, altele de-a dreptul cancerigene. În timp, aceste fluide pot migra către suprafaţă poluând subsolul, pânza freatică şi aerul din jur.

Mai mult, urcând spre suprafaţă, fluidul pompat în sol la presiuni foarte mari, dizlocă şi antrenează metale grele, radioactive etc. La toate aceste efecte nocive ale migrării fluidului de fracturare se adaugă şi o creştere spectaculoasă a seismicităţii în zonele unde se fracturează pentru gaze şi petrol de şist.