Preşedintele Dodon să dea explicaţii referitoare la privatizarea Hotelului Codru

În ciuda promisiunilor că va face publică informaţia referitoare la privatizarea Hotelului Codru de către Plahotniuc când Dodon ocupa funcţia de ministru al Economiei, actualul preşedinte nu s-a ţinut de cuvânt. Centrul de Politici şi Reforme solicită şefului statului desecretizarea informaţiei şi explicaţii.
Hotelul Codru
Hotelul Codru (The Epoch Times România)

Centrul de Politici şi Reforme (CPR) s-a adresat preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, solicitându-i informaţii privind implicarea sa în procesul privatizării Hotelului ”Codru” în anul 2008, când Dodon ocupa funcţia de ministrul al Economiei, întrucât consideră că această privatizare nu este transparentă şi a dus la prejudicierea statului Republica Moldova cu 16 milioane euro.

„Fiind întrebat de mai multe ori despre acţiunile şi inacţiunile Domniei Sale într-un proces de privatizare care a prejudiciat statul cu 16 milioane euro, conform estimărilor Radio Europa Liberă, răspunsul a fost că, împreună cu prim-ministrul de atunci, Zinaida Greceanîi, a fost adresată o scrisoare secretizată Preşedintelui Voronin. Înţelegem că, prin semnarea acestei scrisori, preşedintele Igor Dodon a confirmat opiniei publice suspiciunile sale referitor la procesul de privatizare”, se arată într-un comunicat CPR remis redacţiei.

De menţionat este faptul că în perioada campaniei electorale din 2016, înainte de alegerile prezidenţiale, Dodon a afirmat în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV, la 19 septembrie 2016 că „în 2008, împreună cu doamna Greceanîi am semnat o scrisoare domnului preşedinte Voronin, cu poziţia noastră fermă, că Hotelul Codru nu trebuie să fie privatizat. Eu o să fac tot posibilul ca această scrisoare să o găsesc şi să o fac publică”. Un an mai înainte, la emisiunea „Politica” de la TV7, la 28 octombrie 2015 Dodon a precizat că „eu eram ministru al Economiei, doamna Greceanîi era prim-ministru. Noi am semnat o scrisoare şi am cerut să fie făcută publică de mai multe ori unde am cerut preşedintelui ţării să nu privatizeze Hotelul ”Codru” şi am solicitat să fie făcută publică de mai multe ori. Nu o am. Era o scrisoare secretă, venită de la Guvern. Noi am fost categoric împotriva acestei privatizări.”

Totodată, CPR atrage atenţia că potrivit prevederilor articolului 8 al Legii privind Secretul de Stat, nu se atribuie secret de stat şi nu pot fi secretizate informaţiile privind ”faptele de încălcare a legii de către autorităţile publice şi persoanele cu funcţii de răspundere din cadrul acestora” punctul (1), litera (f). De asemenea, CPR mai menţionează şi punctul 2 al aceluiaşi articol care interzice expres secretizarea informaţiilor ”în cazul în care aceasta ar putea limita accesul la informaţiile de interes public, s-ar putea răsfrânge negativ asupra realizării programelor de stat şi de ramură ale dezvoltării social-economice şi culturale sau ar putea reţine concurenţa dintre agenţii economici”.

Astfel, experţii Centrului de Politici şi Reforme şi-au exprimat convingerea că adresarea unei singure scrisori din partea lui Igor Dodon, ministru al Economiei în 2008, a fost „o acţiune insuficientă pentru a stopa o privatizare netransparentă, care urma să prejudicieze statul Republica Moldova cu 16 milioane euro”. Potrivit Jurnal TV, cel care a intrat în posesia contractului de vânzare-cumpărare a hotelului Codru, a fost actualul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc care ar fi achiziţionat imobilul cu 50 de milioane de lei, ca ulterior Curtea de Conturi să stabilească prejudicierea statului în urma acelei tranzacţii cu peste 160 de milioane.

În baza articolului 16 al Legii cu privire la accesul la informaţie, Centrul de Politici şi Reforme a solicitat Preşedintelui Igor Dodon:

- să ofere informaţia cu privire la indicaţiile date de Domnia Sa în calitate de Ministru al Economiei, şefului Agenţiei Proprietăţii Publice, aflat în Subordinea directă, instituţie responsabilă de administrarea proprietăţii statului;

- să ofere informaţia cu privire la instituţiile de drept sesizate şi solicitările propriu-zise, unde Preşedintele Igor Dodon îşi expune suspiciunile despre procesul de privatizare a Hotelului ”Codru”;

- să dispună, în calitatea actuală de Preşedinte al Republicii Moldova, publicarea scrisorii semnate de Domnia Să şi prim-ministrul de atunci, Zinaida Greceanîi, către Preşedintele Voronin;

- să ofere o explicaţie a motivului din care scrisoarea sus-menţionată a fost secretizată, ţinând cont de legislaţia privind secretul de stat;

- să informeze care a fost răspunsul la scrisoarea adresată Preşedintelui Voronin. În cazul în care şi această informaţie este secretizată, să dispună desecretizarea acesteia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe