Presedintele din Belarus va fi actionat in instanta pentru tortura

Preşedintele Bielorusiei, Alexander Lukaşenko
Preşedintele Bielorusiei, Alexander Lukaşenko (Sergei Grits / Getty Images)

Victimele ultimului lider comunist al Europei, presedintele bielorus Aleksandr Lukasenko, se pregatesc sa-l dea in judecata pentru crime impotriva umanitatii, inclusiv persecutarea, detentia ilegala, si tortura.

Procedura a fost initiata dupa alegerile prezidentiale din decembrie anul trecut. Lukasenko a castigat un al patrulea mandat, dar chiar inainte ca rezultatele sa fie anuntate, manifestantii opozitiei au iesit in strada acuzandu-l de frauda si declansand o represiune masiva. Sute de protestatari au fost arestati si abuzati, inclusiv candidati la presedintie, activisti pentru drepturile omului si jurnalisti.

Membrii familiilor unora dintre candidati inchisi au inceput proceduri oficiale impotriva lui Lukasenko, acuzandu-l de persecutarea prizonierilor politici.

Nina Bogdanova, sora candidatul la presedintie inchis, Andrei Sannikov, este unul dintre reclamantii cheie din proces.

"Acest proces contine acuzatii de tortura, sechestrare, rapire si ucidere, precum si alte infractiuni pe care Lukasenko le-a comis", a spus ea.

"Pentru ca Lukasenko ne distruge familiile si comite crime impotriva noastra prin intemnitarea rudele noastre, vrem sa-l tinem raspunzator", a adaugat ea.

Bogdanova a spus ca ea nu a avut nici un contact cu fratele ei si stie foarte putine despre situatia sa. Sotia lui Sannikov, Irina, a fost pusa sub arest la domiciliu cu doi agenti de securitate care o pazesc non stop.

"[Irinei] i-a fost interzis sa vorbeasca cu presa, sa acorde interviuri, sau sa vorbeasca deschis. Ea a fost amenintata cu inchisoarea daca nu respecta aceste ordine", a sustinut ea.

Natalia Kolyada, un membru al Eliberati Belarus Acum, care este direct implicata in caz, a declarat ca unii candidati se confrunta cu condamnari la inchisoare de pana la 15 ani.

Un alt candidat prezidential cheie, Vladimir Neklyayev, este, de asemenea, sub arest la domiciliu, a spus ea. Unii dintre detinuti au fost inchisi de patru ani de acum, si circa 50 de persoane vor fi in curand audiate, potrivit Kolyada.

Human Rights Watch a raportat ca avocatii pentru unii dintre detinuti au fost avertizati sa nu vorbesc despre starea clientului lor. Alti avocati si-au vazut licentele revocate.

Suporteri cheie in campania impotriva lui Lukasenko ii include pe fostul presedinte al Republicii Cehe, Václav Havel, si actorii George Clooney si Michael Douglas.

Initiatorii procesul si avocatii lor au afirmat ca vor presa guvernele straine pentru a suspenda imunitatea diplomatica a actualului sef de stat din Belarus, in cazul in care inculpatii vor fi gasiti vinovati de crime impotriva umanitatii.

Avocati britanici de la faimoasa firma de avocatura din Londra - H2O - ajuta membrii familiilor sa inceapa actiunea privata, civila si penala impotriva lui Lukasenko si a altor membri ai regimului sau. Ei pastreaza tacerea asupra strategiei lor exacte in proces, dar avocatii lor au adunat deja o multime de dovezi din interviuri din interiorul Belarusului.

Seful serviciului de presa al lui Lukashenko a respins actiunea impotriva autocratului din Belarus drept propaganda britanic si nimic mai mult decat o campanie ad-hoc.

Cu toate acestea, membrii familiei si avocatii acestora au declarat ca sunt foarte seriosi in promovarea actiunii juridice.

"Daca nu ne-am gandit ca am putea castiga cazul, nu am fi inceput. Noi credem ca este posibil, si vom pune toate eforturile noastre pentru a castiga ", a spus Bogdanova.

Matthew Jury, avocat in cadrul firmei de avocatura H2O, a declarat ca este increzator ca vor castiga cazul, din moment ce firma sa are o lunga istorie de reluare a unor cazuri civile dificile, inclusiv a celor impotriva organizatiilor teroriste.

Firma de avocatura H2O a dat in judecata, in trecut, cu succes, Armata Republicana Irlandeza (IRA Real), considerata un grup terorist de catre Marea Britanie si Statele Unite, in numele familiilor victimelor bombardamentelor din 1998 din Omagh care au ucis 29 de persoane.

Ei au adus, de asemenea, cazuri impotriva sefilor de stat cum e liderul libian colonelul Moammer Gaddafi, precum si entitati comerciale, cum ar fi Banca Araba pentru sprijinirea Hamas, considerat un grup terorist de catre Israel, Statele Unite si UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe