Preşedintele CSJ din R. Moldova: "Îmi voi da demisia luni sau marţi"

Ion Druţă, preşedintele CSJ din R. Moldova
Ion Druţă, preşedintele CSJ din R. Moldova (facebook.com)

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) din Republica Moldova, Ion Druţă, care este cercetat penal într-un dosar de îmbogăţire ilicită, a înştiinţat într-un comunicat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Parlamentul că, luni sau marţi, la prima oră, îşi va prezenta demisia.

Ion Druţă informează deputaţii şi membrii CSM că vrea să demisioneze „pentru a evita tot felul de speculaţii şi/sau suspiciuni la adresa întregului sistem judecătoresc” dar şi în legătură cu revocarea judecătorilor, membri ai CSM, de către Adunarea generală a judecătorilor din 27 septembrie care l-au desemnat anterior pentru funcţia de preşedinte al CSJ.

Potrivit presei moldovene, duminică, Procuratura Anticorupţie a percheziţionat vila din Chişinău a magistratului şi l-a citat la audieri programate pentru miercuri; Druţă, care s-ar afla în străinătate, riscă să fie dat în urmărire dacă nu se prezintă.

Potrivit Radio Europa Liberă, cazul se află în centrul unei confruntări între Guvernul Sandu, care face presiuni pentru curăţarea justiţiei, şi o parte a judecătorilor - oponenţi ai reformelor, care susţin că îşi apără independenţa ameninţată de politicieni. Aceştia au organizat vineri o adunare prin care au revocat membrii CSM din rândul judecătorilor aleşi anterior şi care, la 23 septembrie, a încuviinţat urmărirea penală a lui Ion Druţă.