Preşedintele Consiliului European audiat într-un caz legat de spionajul rusesc

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a dat declaraţii în faţa procurorilor, miercuri, în Varşovia, în cadrul unei investigaţii vizând doi foşti şefi ai serviciului militar de contrainformaţii al Poloniei.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (Getty Images)

“Toată povestea are un caracter eminamente politic”, a declarat Tusk ziariştilor la ieşirea din sediul procuraturii, fără a da detalii despre declaraţia sa.

Totuşi, Tusk a precizat că l-a informat pe procuror că beneficiază de imunitate totală, potrivit legislaţiei europene, adăugând că va recurge la această imunitate dacă va ajunge la concluzia că ancheta actuală este folosită ca un instrument pentru interzicerea sau obstrucţionarea exercitării atribuţiilor sale în organismele blocului european.

Fostul premier polonez a scris pe Twitter la începutul acestei luni că va participa la audiere: “În 16 aprilie – sărbători acasă; în 19 – la biroul procuraturii din Varşovia”.

Tusk a fost convocat să dea o declaraţie cu uşile închise în luna martie, dar nu a reuşit să fie prezent din cauza unui angajament anterior în Parlamentul European.

Ancheta de faţă se concentrează pe generalii Janusz Nosek şi Piotr Pytel, care sunt suspectaţi că “şi-au depăşit atribuţiile prin colaborarea cu serviciile unui stat străin” fără autorizaţie.

Potrivit rapoartelor media poloneze, este vorba de un acord încheiat cu serviciul rus de informaţii FSB al Rusiei – succesorul KGB-ului – la scurt timp după o catastrofă aeriană care a avut loc în 2010 în Rusia, când au murit preşedintele polonez de la acea vreme, Lech Kaczynski şi zeci de politicieni polonezi de rang înalt.

Tusk era premier la acea vreme.

Unele rapoarte sugerează că acordul vizează cooperarea cu privire la retragerea trupelor poloneze din operaţiunile desfăşurate de NATO în Afganistan la acea vreme, în timp ce alte rapoarte susţin că acordul a permis agenţilor FSB să viziteze sediul serviciului militar de contrainformaţii al Poloniei – SKW – fără restricţii.

Citaţia iniţială a sosit la câteva zile după ce liderii UE i-au oferit lui Tusk un nou mandat în funcţia de preşedinte al Consiliului European, în ciuda unei opoziţii puternice din partea autorităţilor poloneze.

Jaroslaw Kaczynski, puternicul lider al Partidului de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), l-a acuzat pe Tusk de “responsabilitate morală” pentru moartea fratelui său Lech în catastrofa aviatică din Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe