Preşedintele Comitetului pentru Informaţii al Camerei Reprezentanţilor: nu există dovezi privind o legătură Trump-Rusia

Democraţii şi republicanii se află la cuţite în privinţa unei anchete referitoare la legăturile dintre campania prezidenţială a lui Trump cu Rusia. Democraţii îi acuză pe republicani că obstrucţionează investigaţia.
Republicanul american Devin Nunes.
Republicanul american Devin Nunes. (Captură Foto)

Liderul republican al unui comitet congresional ce investighează presupusa interferenţă rusească în alegerile prezidenţiale de anul trecut a declarat, luni, că nu a primit până acum niciun fel de dovezi sau informaţii privind existenţa unor contacte între campania lui Trump şi oficialii ruşi.

“În comitet încă nu avem nicio dovadă că ei au discutat cu ruşii”, a declarat reporterilor Devin Nunes, preşedintele republican al Commitetului pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor. “Şi multe persoane mi-au spus că nu există nimic acolo”.

Nunes, care a fost membru al echipei de tranziţie prezidenţială a lui Donald Trump, a declarat, de asemenea, că nu este nevoie de un procuror special, aşa cum insistă unii democraţi. Totodată, el a mai sugerat că este inutil ca preşedintele Trump să facă publică o declatraţie de venit pentru a răspunde acuzaţiilor privind legăturile sale de afaceri cu Rusia.

Administraţia Trump a fost lovită de acuzaţii şi mass media a raportat că mai mulţi membri ai campaniei sale prezidenţiale, inclusiv fostul preşedinte al campaniei, Paul Manafort, au comunicat cu oficiali ruşi în timpul alegerilor prezidenţiale, în care Moscova ar fi putut încerca să influenţeze rezultatul în favoarea lui Donald Trump.

FBI a examinat contactele dintre consilierii lui Trump şi Rusia, precum şi interferenţa Kremlinului în alegerile prezidenţiale, inclusiv hackuirea emailurilor democraţilor. Comitetele pentru Informaţii ale Senatului şi Camerei Reprezentanţilor desfăşoară, de asemenea, investigaţii separate.

Afirmaţiile lui Nunes au provocat o reacţie dură a democratului Adam Schiff, vicepreşedinte al Comitetului pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, conducând la manifestarea în public a unei luptei politice partizane.

Schiff a declarat că este prea devreme pentru a evalua orice investigaţie înainte să fie prezentate dovezi.

“Nu am obţinut nicio dovadă până acum. Astfel, este prematur să afirmăm că am ajuns la vreo concluzie în ceea ce priveşte unele înţelegeri secrete”, a precizat el. “Nu începi afirmând ceea ce consideri tu însuţi ca o concluzie”.

O evaluare independentă “recomandată”

Lidera democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a declarat că remarcile lui Nunes au ridicat temeri în legătură cu obstrucţionarea investigaţiei.

Democraţii au cerut ca un comitet bipartizan sau un procuror independent să investigheze acuzaţiile privind Rusia. Republicanii au rezistat apelurilor democratice pentru numirea unui procuror independent, dar luni, reprezentantul Darrell Issa este primul republican care a ieşit din rândurile partidului în ceea ce priveşte lansarea unei investigaţii independente.

“Doresc ca Administraţia Trump să aibă succes şi acest lucru începe prin însuşirea înaltelor standarde pentru deschidere şi transparenţă. Orice evaluare desfăşurată trebuie să aibă încrederea deplină a poporului american, şi din acest motiv am recomandat o evaluare independentă”, a susţinut Issa într-o declaraţie.

Duelul bipartizan are loc în condiţiile în care ziarul american The Washington Post a susţinut în weekend că Administraţia Trump i-a cerut lui Nunes şi preşedintelui Comitetului pentru Informaţii din Senatul SUA, Richard Burr, să contacteze jurnalişti pentru a respinge rapoartele media privind presupusa cooperare dintre Rusia şi oficialii lui Trump. Acest raport a fost publicat după ce New York Times, citând surse din sectorul de informaţii, a menţionat că anumiţi consilieri ai campaniei lui Trump au avut contacte cu serviciul de informaţii al Rusiei.

Casa Albă a recunoscut săptămâna trecută că a solicitat FBI-ului să ajute la respingerea raportului “fals” al New York Times şi să îşi facă publică investigaţia.

“Acest lucru a început când FBI ne-a atras atenţia, susţinând că articolul publicat în [New York] Times nu a fost corect”, a declarat luni Sean Spicer, purtător de cuvânt al Casei Albe. “Toţi am declarat: ‘Perfect, aţi putea spune altor reporteri acelaşi lucru pe care ni-l spuneţi nouă?’”

Nunes a confirmat luni că Administraţia Trump i-a oferit numărul de telefon al unui reporter, dar a negat acuzaţiile că administraţia i-a cerut să combată rapoartele media. În schimb, Nunes a precizat că el însuşi promovează transparenţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe