Preşedintele CC a Moldovei: Persistă necesitatea adoptării unui nou Cod Electoral

Carenţele din legislaţia electorală a RM pot fi soluţionate într-un nou Cod Electoral, dar şi prin modificarea legislaţiei care să conţină sancţiuni promte privind coruperea alegătorilor, manipulărilor din mass media etc., susţine Tănase.
Alexandru Tănase în timpul conferinţei din 16.02.2017
Alexandru Tănase în timpul conferinţei din 16.02.2017 (constcourt.md)

Preşedintele Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM), Alexandru Tănase, în cadrul conferinţei „Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova 2016: analiză, concluzii, recomandări şi paşi de urmat”, organizată de către Comisia Electorală Centrală (CEC) şi Consiliul Europei a subliniat necesitatea îmbunătăţirii legislaţiei electorale şi adoptării de către parlament a unui nou Cod Electoral care să conţină prevederi separate pentru fiecare tip de scrutin electoral, dar şi modificarea legislaţiei în vigoare în vederea stabilirii mecanismelor de sancţionare imediată a tentativelor de implicare ilegală în rezultatele scrutinului.

Preşedintele CCM a amintit despre Adresele pe care Curtea le-a remis parlamentului RM după validarea scrutinului prezidenţial, în care a cerut reglementarea diferenţiată a procedurilor de examinare a contestaţiilor în cazul desfăşurării a două tururi de scrutin, inclusiv a contestaţiilor formulate în ziua alegerilor.

CCM a mai solicitat introducerea de criterii suplimentare referitoare la stabilirea numărului secţiilor de votare peste hotare şi a buletinelor de vot, precum şi alte tipuri de înlesniri pentru alegătorii din diaspora precum: două zile de vot sau implementarea votului electronic.

În Adresele expediate parlamentului, Curtea a cerut introducerea reglementărilor exprese în Codul penal pentru incriminarea coruperii alegătorilor în cadrul alegerilor prezidenţiale şi necesitatea introducerii mecanismelor de sancţionare promptă şi imediată a oricărei tentative de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale.

„Republica Moldova este un stat laic, iar implicarea cultelor religioase în campanii nu poate fi acceptată. Sunt necesare sancţiuni precum suspendarea activităţii cultelor care se implică politic”, a menţionat Alexandru Tănase potrivit comunicatului de presă al CCM.

În acelaşi context, Curtea a cerut modificarea legislaţiei cu privire la răspunderea radiodifuzorilor în perioada campaniilor electorale şi instituirii de către parlament a unor instrumente eficiente de sancţionare, cum ar fi suspendarea dreptului de emisie pentru întreaga perioadă a campaniei electorale, pentru acele instituţii media care încalcă obligaţia de imparţialitate în perioada electorală.

În opinia preşedintelui CCM, mass media poate contribui la distorsionarea voinţei alegătorilor şi la influenţarea rezultatelor alegerilor. Tocmai din acest motiv este necesară monitorizarea strictă a posturilor TV în perioada electorală şi sancţionarea lor imediată.

În cadrul evenimentului Alexandru Tănase şi-a exprimat convingerea că ajustarea legislaţiei electorale de către parlament va contribui la modernizarea şi transparentizarea alegerilor în Republica Moldova.

Menţionăm că la 13 decembrie 2016 CCM a confirmat rezultatul scrutinului prezidenţial din 13 noiembrie 2016 prin care Igor Dodon a fost ales preşedinte al Republicii Moldova, fiind validat mandatul lui pe un termen de patru ani.

CEC dar şi instanţele de judecată de drept comun au lăsat un număr mare de contestaţii fără examinare declinând competenţa jurisdicţională în favoarea CCM deşi Curtea a explicat că urmează doar să confirme sau infirme, printr-un aviz, legalitatea alegerilor, iar toate contestaţiile privind încălcările electorale urmau a fi soluţionate exclusiv de către instanţele de judecată.

Neexaminarea contestaţiilor a pus CCM în imposibilitatea de a ţine cont de ele. În concluzie, Curtea a înaintat Parlamentului şase Adrese prin care solicită modificarea legislaţiei ce ţine de procedura electorală. Parlamentul R. Moldova are la dispoziţie trei luni pentru a soluţiona Adresele expediate de către CCM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe