Preşedintele Camerei Comunelor de la Londra, John Bercow, criticat în ţară pentru remarcile privind avantajele imigraţiei

Preşedintele Camerei Comunelor de la Londra, John Bercow.
Preşedintele Camerei Comunelor de la Londra, John Bercow. (Chris Jackson - WPA Pool / Getty Images)

Imigranţii din Europa de Est care ajung în Marea Britanie demonstrează mai multe aptitudini şi un mai mare angajament la locul de muncă decât britanicii, a declarat recent preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, într-o serie de remarci care au ridicat întrebări privind neutralitatea sa politică, comentează The Daily Telegraph.

Potrivit politicianului britanic, sosirea a mii de lucrători din Europa de Est a adus 'avantaje mari' Marii Britanii, iar criticii britanici ai tendinţelor recente în ceea ce priveşte imigraţia au folosit un 'ton belicos şi strident' în acoperirea acestui subiect.

În declaraţiile făcute în timpul unei vizite în România săptămâna trecută, Bercow a părut că susţine politicile care au permis ca est-europenii să călătorească şi să lucreze în Marea Britanie.

În calitatea sa de preşedinte al Camerei Comunelor, notează publicaţia britanică, se consideră însă că Bercow trebuie să rămână în afara dezbaterilor politice active, într-un context în care miniştrii şi parlamentarii dezbat modul în care Marea Britanie ar trebui să se pregătească pentru ridicarea, începând de anul viitor, a restricţiilor care îi afectează pe români şi bulgari.

Potrivit The Daily Telegraph, decizia lui Bercow de a vorbi despre beneficiile aduse de imigraţie a fost criticată de unii politicieni.

Astfel, Nigel Farage, liderul Partidului Independenţei din Marea Britanie (UKIP), a declarat că preşedintele Camerei Comunelor nu şi-a îndeplinit obligaţia de a rămâne deasupra politicii.

'Este scandalos că domnul Bercow (...) crede că este acceptabil să comenteze în probleme puternic politice şi profund controversate. Este o ruşine pentru postul de preşedinte' (al Camerei Comunelor), a precizat Farage.

'Imigraţia este o chestiune incredibil de importantă şi de sensibilă, care generează opinii foarte puternice. Preşedintele (Camerei Comunelor) nu doar că trebuie să fie neutru în gestionarea dezbaterilor pe această temă, dar trebuie să fie şi considerat neutru', a declarat la rândul său parlamentarul conservator Rob Wilson. 'Ar fi un precedent periculos dacă un preşedinte (al Camerei Comunelor) ar începe să îşi exprime opiniile prea liber, pe un subiect ca acesta', a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al Camerei Comunelor a confirmat declaraţiile făcute de Bercow în România.

'Domnul preşedinte a fost într-o vizită oficială, la invitaţia Parlamentului român, cu sprijinul Ministerului de Externe britanic, unde a ţinut un discurs despre rolul şi importanţa parlamentelor în sistemul democratic. Domnul preşedinte a răspuns la o întrebare despre acoperirea făcută de mass-media britanică viitoarei migraţii din UE', a precizat purtătorul de cuvânt.

Începând cu anul 2004, aproximativ un milion de est-europeni au venit în Marea Britanie, sub auspiciile normelor europene privind libera circulaţie a persoanelor.

Cu toate acestea, unii parlamentari susţin că sosirea est-europenilor poate genera probleme sociale şi economice în unele părţi ale Marii Britanii.

Miniştrii au promis schimbări în legislaţia privind serviciile publice pentru ca noii veniţi să utilizeze mai greu anumite servicii, cum ar fi asistenţa medicală oferită de sistemul naţional de sănătate (NHS).

În timpul vizitei la Bucureşti, Bercow a vorbit despre 'valul important de imigranţi' care au venit în Marea Britanie în ultimii ani şi le-a lăudat etica muncii.

'Cred că lucrurile trebuie să fie controlate şi monitorizate în privinţa migraţiei, orice stat care vrea să-şi protejeze poporul trebuie să facă asta, dar există şi mari avantaje, şi vreau să subliniez faptul că a existat un val important de imigranţi veniţi în Marea Britanie din ţările nou intrate şi de multe ori aceştia au venit cu aptitudini şi cu un angajament, cu o implicare pe care nu le-am găsit mereu la propria noastră forţa de muncă', a precizat Bercow.

Bercow a făcut aceste remarci în timpul unei vizite oficiale la Parlamentul român săptămâna trecută. Oficialul britanic a ţinut, de asemenea, o conferinţă de presă în care a criticat mass-media din Marea Britanie pentru faptul că şi-au exprimat îndoielile cu privire la imigraţie şi i-a acuzat pe unii jurnalişti de relatări 'negative şi discriminatorii' în această problemă.

'Mass-media îşi au propriul rol într-o societate liberă, iar acest lucru este foarte potrivit, dar media nu sunt guvernul, nu sunt parlamentul. Eu sunt aici în calitate de prieten al României şi în calitate de om care vede beneficiile imigraţiei', a mai spus preşedintele Camerei Comunelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe