Preşedintele Braziliei trimite soldaţi pentru a calma manifestanţii violenţi

Un grup mic de manifestanţi a dat foc unei clădiri a Ministerului Agriculturii. Alte câteva clădiri oficiale au fost evacuate în urma protestelor tot mai intense care cer demisia preşedintelui Michael Temer.
Cioniri violente între poliţie şi manifestanţii care protestează împotriva preşedintelui brazilia Michel Temer şi a reformelor din domeniul muncii, Brasilia, 24 mai 2107.
Cioniri violente între poliţie şi manifestanţii care protestează împotriva preşedintelui brazilia Michel Temer şi a reformelor din domeniul muncii, Brasilia, 24 mai 2107. (Andressa Anholete/AFP/Getty Images)

Protestele împotriva preşedintelui brazilian Michel Temer au devenit violente miercuri în capitala Brasilia.

În timp ce zeci de mii de manifestanţi au protestat paşnic, au izbucnit totuşi câteva conflicte cu poliţia, unele devenind chiar violente.

Unii manifestanţi au dat foc beciului unui clădiri a Ministerului Agriculturii în timpul protestelor de ieri, în timp ce masa mare de oameni se îndrepta spre palatul prezidenţialul. Palatul este situat în apropierea Congresului şi a altor clădiri ministeriale.

“În acest moment, trupele federale sunt deja aici (în Ministerul de Interne). Şi, mai sunt soldaţi care sosesc pentru a securiza toate clădirile ministerelor”, a precizat ministrul apărării Raul Jungmann într-o declaraţie televizată.

Referindu-se la grupul de manifestanţi care a vandalizat clădirea, un purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii a declarat: “Au aprins un foc într-o încăpere, au spart fotografii într-o galerie a foştilor miniştri şi s-au încăierat cu poliţia. Clădirea a fost evacuată”.

De asemenea, manifestanţii au pătruns în Ministerul Culturii şi cel al Planificării, determinând autorităţile să evacuaeze clădirile ministerelor învecinate. Poliţia din Brasilia a declarat că au fost rănite mai multe persoane în timpul protestelor, iar cel puţin o persoană a fost rănită de un foc de armă.

“Afară cu Temer!”

Protestele organizate de sindicate ale muncii şi organizaţii sociale au cerut demisia lui Temer şi au izbucnit după ce o conversaţie divulgată - ce ar fi avut loc între el şi fostul preşedinte al camerei inferioare a Congresului brazilian, Eduardo Cunha - sugerează că este posibil ca Temer să fie implicat într-un scandal legat de mită. Protestele de miercuri din Brasilia au arătat, de asemenea, opoziţia faţă de reformele în domeniul muncii, care urmăresc să extindă programul zilnic de muncă şi să reducă puterile sindicatelor muncii.

Manifestanţii au scandat “Afară cu Temer” şi au afişat pancarte cu mesaje care cereau demisia sa imediată.

Temer a ajuns la putere în august 2016 după ce predecesoarea sa, Dilma Rousseff, a fost destituită pentru încălcarea legilor fiscale. În scurta perioadă de când este preşedinte al ţării, Temer a fost acuzat în repetate rânduri că este legat de scandalul permanent Operation Car Wash, în care sunt implicaţi şi alţi politicieni acuzaţi că au primit mite de la compania de construcţii Odebrecht şi compania petrolieră Petrobras.

Temer a refuzat să demisioneze din cauza scandalului. Dar, în cazul unei demisii, Constituţia prevede că preşedintele Camerei Inferioare va conduce Brazilia timp de 30 de zile, în condiţiile în care nu există un vicepreşedinte. După perioada de 30 de zile, Congresul va alege indirect un preşedinte care va conduce ţara până în octombrie 2018, dată la care au fost programate alegerile prezidenţiale.