Preşedintele Bielorusiei avertizează asupra "agenturilor străine" din Rusia

Liderul bielorus Aleksandr Lukasenko
Liderul bielorus Aleksandr Lukasenko (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)

Preşedintele bielorus, Alexander Lukaşenko, a acuzat marţi Moscova că a minţit cu privire la arestarea unui grup de contractori de securitate ruşi la Minsk şi a declarat că forţe nenumite complotează pentru o revoluţie, care va eşua.

Într-o critică vehementă a Rusiei, în contextul alegerilor prin care încearcă să-şi extindă controlul asupra puterii - pe care îl exercită deja de 26 de ani - Lukaşenko a spus că va proteja Bielorusia de opozanţi, pe care i-a înfăţişat ca epave controlate de „maeştri păpuşari” din străinătate.

Lukaşenko se confruntă cu cea mai grea provocare din ultimii ani la alegerile care vor începe duminică - din cauza mâniei publice generate de administrarea pandemiei virusului Wuhan de către guvernul său, de economie şi de încălcări ale drepturilor omului.

Înainte de alegeri au existat proteste în masă, unii dintre adversarii lui Lukaşenko fiind arestaţi şi urmăriţi în procese înscenate. Însă Minskul susţine mai departe că suspecţii arestaţi în această lună pregăteau „acte teroriste”.

Rusia a declarat că bărbaţii reţinuţi tranzitau Bielorusia către o ţară terţă, dar Lukaşenko a declarat că aceste afirmaţii sunt „toate minciuni”.

„Aceşti oameni au depus mărturie şi au spus că au fost trimişi special în Bielorusia. Ordinul lor a fost să aştepte (instrucţiuni suplimentare)", a afirmat acesta.

Lukaşenko a declarat că Bielorusia are informaţii despre un al doilea grup de luptători desfăşurat în sudul ţării. Preşedintele bielorus nu a citat însă nicio dovadă, dar a spus că vor fi vânaţi de agenţiile de securitate ale ţării. Adresându-se Rusiei, el a spus: „Nu mai minţiţi. V-aţi umplut deja de ruşine”.

Nu a existat nicio reacţie imediată din partea Moscovei, care în trecut a respins criticile lui Lukaşenko ca fiind "emoţionale" şi a cerut eliberarea celor reţinuţi.

Rusia, ale cărei exporturi de petrol trec prin Bielorusia către Occident consideră în mod tradiţional ţara o zonă tampon împotriva NATO. Kremlinul urmăreşte îndeaproape rezultatul evenimentelor din ţară, după cum o face şi Occidentul care a încercat de mai multe ori să o scoată de pe orbita Moscovei.

Bielorusia a declarat marţi că va efectua antrenamente militare pentru rezervişti lângă graniţa cu Rusia începând cu 11 august. Moscova a declarat luni că peste 3.000 de bărbaţi şi 800 de vehicule vor participa la manevre de război în regiunile vecine Bielorusiei.

Lukaşenko, care încearcă să câştige cel de-al şaselea mandat, s-a arătat un garant al stabilităţii şi a declarat că statul Bielorusia a fost ameninţat de opozanţi aparţinând de forţe străine care caută să genereze „revoluţii de culoare” care au răsturnat liderii din alte republici ex-sovietice.

„Au decis să încerce aceste revoluţii de culoare asupra noastră, folosind tehnologia informaţiei”, a declarat acesta.

El a spus că decăderea economică cauzată de pandemie a arătat necesitatea unui stat puternic şi a avertizat: „Nu-i credeţi pe cei care promit minuni - miracolele nu se întâmplă”.

Lukaşenko a afirmat că va dubla salariile în următorii cinci ani şi va proteja pensiile şi a respins apelurile adversarilor de a reveni la o constituţie care stabileşte o limită de două mandate pentru preşedinte.

Principala sa adversară electorală este Svetlana Tikhanouskaya, o fostă profesoară al cărei soţ a fost arestat şi împiedicat să ia parte la alegeri.

Observatorii occidentali nu consideră că alegerile din Bielorusia sunt libere şi corecte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe