Preşedintele Băsescu susţine că exploatarea resurselor reprezintă singura şansă de creare a locurilor de muncă

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)

Preşedintele Traian Băsescu a insistat, în discursul de la învestirea ministrului Attila Korodi, pe necesitatea exploatării resurselor naturale, singura posibilitate de a crea locuri de muncă, în următorii cinci ani.

”Poate o astfel de ceremonie ar trebui să fie zero conflictuală şi nu mă refer neapărat la desemnarea dvoastră, ci la faptul că deţineţi un portofoliu vital care vizează în continuarea exploatarea resurselor României”, a declarat Traian Băsescu, adresându-se noului ministru al Mediului, Attila Korodi.

Şeful statului a precizat că ”în momentul de faţă, România nu mai are resurse de a crea locuri de muncă”, motiv pentru care politicienii trebuie să privească ”cu responsabilitate la reluarea activităţii de minerit în domenii care prin evoluţia pieţelor fac, din nou, rentabilă exploatarea unor resurse naturale”.

Băsescu a dat vina pe ”demagogia” şi ”laşitatea” politicienilor pentru blocarea investiţiei de la Roşia Montana.

”Aş vrea să vă spun că, datorită demagogiei şi laşităţii demnitarilor români, investiţia de la Roşia Montană stă blocată din 1997, iar în perspectiva imediată se prefigurează procese extrem de costisitoare”, a spus Traian Băsescu, menţionând ”artificiul” prin care CupruMin a avut profit anul trecut.

”Pur si simplu n-a făcut investiţii pentru deschiderea fronturilor în vederea exploatării de suprafaţă în continuare. Artificial, domnii manageri şi-au creat condiţii să încaseze probabil prime pentru profiturile realizate, dar compania nu are bani să-şi extindă frontul de exploatare”, a explicat şeful statului.

Traian Băsescu a subliniat că este necesar parteneriarul cu firme străine, deoarece România nu are sumele necesare pentru tehnologia de exploatare.

”România nu are miliardele de euro de care ar fi nevoie pentru a importa tehnologiile necesare exploatării acestor resurse - aur, cupru, gaze de şist - în condiţii în care să putem spune că mediul este protejat. De aceea parteneriatul cu firme străine mi se pare singura soluţie”, a spus Băsescu.

Preşedintele a cerut, totodată, Guvernului că ”în maxim două săptămâni să revizuiască tot sistemul de redevenţe pe care îl avem în prezent pentru zăcămintele naturale”.

Băsescu le-a explicat miniştrilor prezenţi cât pierde România prin faptul că nu creează locuri de muncă.

”Nimeni nu socoteşte pierderile pe care le avem prin necrearea locurilor de muncă. Dacă pe exploatarea de la Roşia Montana discutăm despre obţinerea unui profit la sfârşitul unui ciclu de 16 ani de circa 3 miliarde de euro (...) prin lipsa locurilor de muncă România pierde pe an 3,6 miliarde de euro prin deficitul de la fondul de pensii. Dacă socotim pe vreo zece ani vedem că pierdem o dată şi ceva toţi banii pe care-i primim de la UE într-un ciclu bugetar”, a subliniat preşedintele.

Şeful statului a menţionat că în următorii ani ţara noastră nu se poate baza pe relansarea investiţilor străine. ”Ori a aştepta cinci ani să vedem ce se întâmplă pentru a crea noi locuri de muncă, eu înmulţesc simplu (...) 3,6 miliarde de euro la fondul de pensii cu cinci ani şi constatăm că sunt 18 miliarde de euro”, a afirmat el.

Băsescu i-a cerut lui Korodi să ia o decizie rapidă în cazul Roşia Montana, dacă exploatarea se dovedeşte a fi ”fezabilă”, întrucât ”din 1997 autorităţile române plimbă responsabilitatea de la unul la altul pentru Roşia Montana”.

De altfel, şeful statului a adresat rugămintea de a fi analizate ”rapid, cu prioritate cele trei investiţii care se prefigurează”. ”Dacă România nu are nevoie de gaze de şist să stopăm orice evoluţii în relaţia cu Chevron. Dacă România nu vrea să exploateze carierele de cupru de la Roşia Poeni s-o stopăm. Dacă România nu vrea să exploateze aurul de la Roşia Montană să comunicăm partenerilor să închidem subiectul”, a punctat preşedintele.

Pe de altă parte, el a subliniat că aceste exploatări reprezintă ”singura soluţie pentru că în fiecare an să nu aducem, de unde om şti, 3,6 miliarde de euro”. ”Numai locurile de muncă aduc contribuţii la fondul de pensii, care să diminueze obligaţiile statului român în ceea ce priveşte completarea resurselor necesare pentru plata pensiilor”, a spus Băsescu.

În încheiere, şeful statului a precizat că ”ce face guvernul cu părerile preşedintelui este altă socoteală şi rămâne să vedem”.

Băsescu şi-a exprimat speranţa că Attila Korodi este ”un ministru căruia îi place acţiunea, într-o direcţie sau alta”. ”Dar ea trebuie luată, pentru că indecizia este cea mai mare pagubă care se poate aduce României şi din punct de vedere al imaginii, şi din punct de vedere al consecinţelor din punct de vedere juridic”, a conchis el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie