Preşedintele ANRE: ”Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 2,5% de la 1 iulie”

Foren 2014.
Foren 2014. (Marina Ştefan)

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali se va majora cu 1,5%, a declarat, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) astăzi în cadrul Forumului Energetic Regional FOREN 2014, desfăşurat la Palatul Parlamentului. Alţi participanţi au insistat pe îmbunătăţirea eficienţei energetice.

”Am decis să creştem ponderea gazelor de import în luna iulie, având în vedere conflictul dintre Rusia şi Ucraina, astfel că vom ajunge la un import de 10% din consum, în special pentru a depozita aceste gaze şi a întări siguranţa în aprovizionare. Acest lucru va însemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care plătesc preţuri reglementate şi de 2,5% pentru consumatorii casnici”, a explicat Havrileţ.

În ceea ce priveşte electricitatea, preţul pentru consumatorii casnici nu va creşte, iar pentru cei industriali se va înregistra o scădere de 3% în medie, a mai spus preşedintele ANRE.

La rândul său, profesorul Aureliu Leca, reprezentantul Asociaţiei Române pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE), a arătat că sectorul energetic ”are o inerţie mare şi trebuie să treacă ani până la realizarea proiectelor. Ca urmare deciziile trebuie luate la timpul potrivit pentru că avem acum un număr mare de proiecte suspendate, iar orice amânare nu face decât să le scumpească”.

Leca a pledat pentru importanţa eficienţei energetice şi a deplâns faptul că ”România, o ţară care era bogată în petrol şi gaze, nu are o cultură în domeniul eficienţei energetice”.

Pe de altă parte inginerul a atras atenţia asupra faptului că ”preţul energiei are reguli economice de formare şi nu trebuie să mai cuprindă protecţie socială - subvenţii, iar din consumul de energie trebuie redusă ponderea mare de pierderi energetice, plătite de consumatorul final”. El a avertizat că odată cu creşterea preţului la energie, va creşte şi numărul consumatorilor vulnerabili.

O soluţie este, în opinia profesorului, scăderea consumului de energie prin reducerea pierderilor de energie care se ridică astăzi la 30-35%. Pentru a atinge acest obiectiv, ar trebui să fie utilizate fonduri europene pentru a creşte eficienţa energetică în zonele în care potenţialul de economisire este cel mai mare precum clădirile publice şi rezidenţiale, unde s-ar putea face economii de 40-50%. În prezent, din peste 80.000 de blocuri de locuinţe preluate după 1990, au fost reabilitate mai puţin de 10%.

Aureliu Leca susţine că prin eliminarea pierderilor se poate reduce preţul facturii la energie. ”Eficienţa energetică a fost desconsiderată ca o Cenuşereasă în sistemul energetic românesc. A fost preferată folosirea preţurilor reglementate la energie pentru ca industria şi marii consumatori să primească energie mai ieftină în comparaţie cu media europeană. Populaţia României are însă alături de cea a Bulgariei cele mai mici venituri din UE, iar energia trebuie plătită”, a concluzionat el.

La rândul său, Constantin Ciutacu, director general adjunct la Institutul Naţional de Cercetări Economice din cadrul Academiei Române, a susţinut că orice politică energetică trebuie să aibă o dimensiune etică şi că ”orice politică energetică competitivă încearcă să răspundă productivismului chinez şi consumerismului american”.

Pe de altă parte, expertul a observat că energia solară şi eoliană sunt volatile şi neprogramabile iar ”oscilaţia preţului la energie este riscantă”. Mai mult, el a criticat faptul că factura la energie a crescut din cauza regenerabilelor iar consumatorii plătesc investiţiile investitorilor strategici în energiile regenerabile.

Dacă eu plătesc investiţiile, nu mai sunt consumator, ci ar trebui să fiu acţionar. Nu vreau să investesc în creşterea producţiei de panouri solare din China. Pe de altă parte, nu pot să accept exportarea independenţei energetice a României către alte ţări şi importarea dependenţei”, a concluzionat Ciutacu.