Preşedinta taiwaneză: Taipei nu va ceda în faţa Beijingului în privinţa suveranităţii

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a cerut Chinei să reia discuţiile după un impas de cinci luni. După inaugurarea noului preşedinte taiwanez pro-independenţă, Beijingul a îngheţat relaţiile cu insula.
Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen.
Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen. (Captură Foto)

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a cerut luni Chinei să reia discuţiile diplomatice cu insula, dar a declarat că nu va ceda presiunii în privinţa chestiunii suveranităţii.

Relaţiile cu Beijingul s-au lovit de un impas în cele cinci luni de când Partidul Progresiv Democratic al lui Tsai a preluat conducerea în luna mai. Respingerea de către Tsai a conceputului “o singură China”, care recunoaşte Taiwanul ca parte a teritoriului chinez, a determinat guvernul comunist din Beijing să suspende comunicarea cu insula.

Într-un discurs susţinut cu ocazia Zilei Naţionale a Taiwanului, Tsai a cerut ambelor guverne “să pună deoparte neînţelegerile istorice şi să se implice într-un dialog pozitiv”.

“Cele două părţi ale Strâmtorii ar trebuie să discute cât mai curând posibil. Orice poate fi inclus în discuţie cât timp aceasta contribuie la dezvoltarea păcii şi la bunăstarea cetăţenilor de pe ambele părţi”.

Totuşi, ea a declarat că Taiwanul “nu va ceda presiunii”, făcând referire la principala cerinţă a Chinei pentru reluarea discuţiilor: recunoaşterea faptului că Taiwanul este o parte a teritoriului său.

Beijingul a revendicat suveranitatea asupra Taiwanului încă din 1949 şi a semnalat în repetate rânduri că se va opune oricăror paşi către independenţa taiwaneză.

“Nicio forţă, nicio persoană nu ar trebui să submineze determinarea celor 1,3 miliarde de cetăţeni din China continentală”, a declarat săptămâna trecută un purtător de cuvânt al Biroului guvernului chinez pentru Probleme legate de Taiwan.

Tsai a răspuns înapoi luni, susţinând că Beijingul ar trebui să “înfrunte realitatea” existenţei guvernului taiwanez şi a democraţiei de pe insulă.