Preşedinta Parlamentului catalan în spatele gratiilor până îşi va plăti cauţiunea

Carme Forcadell soseşte la Curtea Supremă a Spaniei în 9 noiembrie 2017.
Carme Forcadell soseşte la Curtea Supremă a Spaniei în 9 noiembrie 2017. (Getty Images)

Preşedinta Parlamentului Cataloniei, Carme Forcadell, a petrecut noaptea de joi spre vineri într-o închisoare de lângă Madrid, şi va rămâne acolo până când îşi va plăti cauţiunea în valoare de 150.000 de euro.

Acest lucru a avut loc după o audiere maraton la tribunal, în cadrul căreia Forcadell şi câţiva colegi au fost chemaţi să răspundă acuzaţiilor de rebeliune.

Un judecător al Curţii Supreme din Madrid a decis că Forcadell poate fi eliberată imediat ce sunt încasaţi banii pentru cauţiune.

Alţi patru parlamentari trebuie să plătească o cauţiune de 25.000 de euro dar nu au fost nevoiţi să rămână în închisoare. În acelaşi timp, un al cincilea parlamentar a fost eliberat fără cauţiune.

Aceşti oficiali au fost chemaţi în instanţă pentru că au permis în 27 octombrie declararea independenţei regiunii Catalonia, decizie care a forţat guvernul central spaniol să dizolve Parlamentul catalan şi să concedieze administraţia regională.

În plus, opt foşti membri ai guvernului catalan şi liderii principalelor două grupuri pro-independenţă rămân în custodia autorităţilor în aşteptarea procesului lor la Înalta Curte a Spaniei. Ei sunt acuzaţi de rebeliune şi răzvrătire.

Înalta Curte a respins joi un apel pentru eliberarea oficialilor catalani prezentat de avocaţii lor, a precizat o purtătoare de cuvânt a instanţei.

Fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont, aflat în autoexil în Belgia, a declarat pe Twitter: “Carmen Forcadell va petrece noaptea în închisoare pentru că a permis o dezbatere democratică. Pentru că a permis discuţii şi votul! Asta înseamnă democraţia spaniolă pentru voi”.

Partidul PDeCAT al lui Puigdemont a eşuat joi să ajungă la o înţelegere cu un alt partid secesionist pentru a prezenta candidaturi comune la alegerile regionale din luna decembrie, fiind astfel dificil pentru tabăra pro-independenţă să guverneze Catalonia după vot şi să continue cu planurile iniţiale de secesiune.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a cerut alegeri anticipate pentru luna decembrie după declaraţia de independenţă, în privinţa căreia Curtea Constituţională a Spaniei a decis că este împotriva Constituţiei naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe